Vega húsvéti ételek

Vegahúsvétihidegtál

Vega húsvéti hidegtál

Hozzávalók
A répás vöröslencse-vagdalthoz
120 g
vörös lencse
200 ml
víz
400 g
sárgarépa
150 g
napraforgómag
90 g
apró szemű zabpehely
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
80 ml
passata
1 csokor
petrezselyem
2 tk
kömény
2 tk
fűszerpaprika
4 ek
A padlizsánsonka-tekercsekhez
2 db
nagyobb padlizsán
100 ml
szójaszósz
40 g
paradicsompüré
2 tk
fokhagyma-granulátum
2 tk
füstölt paprika
só, bors
1 csokor
petrezselyem
160 g
laktózmentes krémsajt
100 g
laktózmentes tejföl
2 gerezd
fokhagyma
1.5 db
citrom leve
20 g
pisztácia
1 ek
étolaj a grillezéshez
Az avokádókrémes töltött tojáshoz
6 db
tojás
1 db
érett avokádó
1 ek
laktózmentes tejföl
1 db
lime leve
1 szál
újhagyma
só, bors
1 mk
chilipor
1 tk
fokhagyma-granulátum
0.5 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
koriander
A tálaláshoz
4 db
hónapos retek
4 db
sárga és piros koktélparadicsom
0.5 db
kígyóuborka
1 szál
sárgarépa
1 marék
retekcsíra
20 g
fodros levelű saláta

Elkészítés

Vagdalt:

A vagdalthoz a vörös lencsét kb. 8 perc alatt puhára főzzük a vízben. Időközben lereszeljük a répát és egy keverőtálba rakjuk. A megfőtt lencsét leturmixoljuk a napraforgómaggal, a zabpehellyel, a sóval, borssal, a fokhagymával, a passatával, valamint a friss és szárított fűszerekkel. 

Amikor szép krémes állagú, hozzáadjuk a répához, és alaposan összegyúrjuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, bátran tegyünk még bele mindegyik fűszerből. A kész masszát egy sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába kanalazzuk, elegyengetjük és a tetejét megkenjük a BBQ-szósszal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük, majd a tálalásig félrerakjuk hűlni.

Padlizsánsonka-tekercsek:

A padlizsánsonkához a padlizsánokat egy mandolinnal vékonyra szeleteljük (3 mm-es fokozaton), majd egy nagyobb tálba dobjuk a szeleteket, megszórjuk sóval, alaposan átforgatjuk és hagyjuk, hogy kb. 5-7 perc alatt levet engedjen, amit leöntünk róla.

Közben kikeverjük a pácot, amihez használjuk a szójaszószt, a paradicsompürét, a fokhagymaport, a füstölt paprikát és a borsot. A padlizsánszeletek mindkét oldalát bekenjük vele, és egy grillserpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat lepirítjuk. Oldalanként 1-1,5 percig süssük, vagy amíg szép aranybarna és grillcsíkos lesz, ezután félrerakjuk a szeleteket hűlni.

Kikeverjük a tölteléket a padlizsánsonkába. Felaprítjuk a petrezselymet nagyon apróra, majd kikeverjük a krémsajttal és a tejföllel. Hozzáadjuk a citromok facsart levét, a reszelt fokhagymát és a fűszereket. Az így kapott krémet habzsákba töltjük, a kihűlt padlizsánszeletekre keresztbe nyomunk belőle, és feltekerjük őket. A kész „sonkatekercseket” tálalásig félrerakjuk.

Töltött tojás:

A tojásokat kb. 9-10 perc alatt megfőzzük, majd jeges vízbe dobjuk őket. A megpucolt főtt tojásokat félbevágjuk, a sárgáikat kiszedjük és egy aprítógépbe dobjuk az avokádóval, a lime-lével, az újhagymával, sóval, borssal, chiliporral és a fokhagymaporral együtt, és krémesre turmixoljuk. Nagyon finomra aprítjuk a zöldfűszereket, és ezt is hozzákeverjük az avokádós kaszinótojás töltelékéhez. A masszát csillagcsöves habzsákba rakjuk és beletöltjük a tojásfehérjék közepébe.

Tálalás:

A kihűlt vagdaltat felszeleteljük, a tál közepére helyezzük a szeleteket, mellé tesszük a töltött padlizsánsonkákat, amiknek a szelét megszórjuk egy kevés aprított pisztáciával. Mehetnek a tálra a töltött tojások, a felszeletelt friss zöldségek, a fodros saláta és a friss retekcsíra is.

  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Sütési idő: 40 perc
vega húsvéti hidegtál
Vega húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Íme a bizonyíték, hogy egy vega húsvéti hidegtál is megállja a helyét az ünnepi asztalon! Akkor a legjobb választás, ha a böjti időszak alatt úgy döntöttél, hogy folytatod a vegaságot. Mindenki imádni fogja ezt az ízes tálat, telis-tele izgi alapanyagokkal.

Hozzávalók

4 főre
A répás vöröslencse-vagdalthoz
120 g
vörös lencse
200 ml
víz
400 g
sárgarépa
150 g
napraforgómag
90 g
apró szemű zabpehely
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
80 ml
passata
1 csokor
petrezselyem
2 tk
kömény
2 tk
fűszerpaprika
4 ek
A padlizsánsonka-tekercsekhez
2 db
nagyobb padlizsán
100 ml
szójaszósz
40 g
paradicsompüré
2 tk
fokhagyma-granulátum
2 tk
füstölt paprika
só, bors
1 csokor
petrezselyem
160 g
laktózmentes krémsajt
100 g
laktózmentes tejföl
2 gerezd
fokhagyma
1.5 db
citrom leve
20 g
pisztácia
1 ek
étolaj a grillezéshez
Az avokádókrémes töltött tojáshoz
6 db
tojás
1 db
érett avokádó
1 ek
laktózmentes tejföl
1 db
lime leve
1 szál
újhagyma
só, bors
1 mk
chilipor
1 tk
fokhagyma-granulátum
0.5 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
koriander
A tálaláshoz
4 db
hónapos retek
4 db
sárga és piros koktélparadicsom
0.5 db
kígyóuborka
1 szál
sárgarépa
1 marék
retekcsíra
20 g
fodros levelű saláta

Vagdalt:

A vagdalthoz a vörös lencsét kb. 8 perc alatt puhára főzzük a vízben. Időközben lereszeljük a répát és egy keverőtálba rakjuk. A megfőtt lencsét leturmixoljuk a napraforgómaggal, a zabpehellyel, a sóval, borssal, a fokhagymával, a passatával, valamint a friss és szárított fűszerekkel. 

Amikor szép krémes állagú, hozzáadjuk a répához, és alaposan összegyúrjuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, bátran tegyünk még bele mindegyik fűszerből. A kész masszát egy sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába kanalazzuk, elegyengetjük és a tetejét megkenjük a BBQ-szósszal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük, majd a tálalásig félrerakjuk hűlni.

Padlizsánsonka-tekercsek:

A padlizsánsonkához a padlizsánokat egy mandolinnal vékonyra szeleteljük (3 mm-es fokozaton), majd egy nagyobb tálba dobjuk a szeleteket, megszórjuk sóval, alaposan átforgatjuk és hagyjuk, hogy kb. 5-7 perc alatt levet engedjen, amit leöntünk róla.

Közben kikeverjük a pácot, amihez használjuk a szójaszószt, a paradicsompürét, a fokhagymaport, a füstölt paprikát és a borsot. A padlizsánszeletek mindkét oldalát bekenjük vele, és egy grillserpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat lepirítjuk. Oldalanként 1-1,5 percig süssük, vagy amíg szép aranybarna és grillcsíkos lesz, ezután félrerakjuk a szeleteket hűlni.

Kikeverjük a tölteléket a padlizsánsonkába. Felaprítjuk a petrezselymet nagyon apróra, majd kikeverjük a krémsajttal és a tejföllel. Hozzáadjuk a citromok facsart levét, a reszelt fokhagymát és a fűszereket. Az így kapott krémet habzsákba töltjük, a kihűlt padlizsánszeletekre keresztbe nyomunk belőle, és feltekerjük őket. A kész „sonkatekercseket” tálalásig félrerakjuk.

Töltött tojás:

A tojásokat kb. 9-10 perc alatt megfőzzük, majd jeges vízbe dobjuk őket. A megpucolt főtt tojásokat félbevágjuk, a sárgáikat kiszedjük és egy aprítógépbe dobjuk az avokádóval, a lime-lével, az újhagymával, sóval, borssal, chiliporral és a fokhagymaporral együtt, és krémesre turmixoljuk. Nagyon finomra aprítjuk a zöldfűszereket, és ezt is hozzákeverjük az avokádós kaszinótojás töltelékéhez. A masszát csillagcsöves habzsákba rakjuk és beletöltjük a tojásfehérjék közepébe.

Tálalás:

A kihűlt vagdaltat felszeleteljük, a tál közepére helyezzük a szeleteket, mellé tesszük a töltött padlizsánsonkákat, amiknek a szelét megszórjuk egy kevés aprított pisztáciával. Mehetnek a tálra a töltött tojások, a felszeletelt friss zöldségek, a fodros saláta és a friss retekcsíra is.

  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Sütési idő: 40 perc
vega húsvéti hidegtál
Vega húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a Vega húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept