A kelt tésztához egy dagasztógép üstjébe rakjuk a növényi tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a margarint, a sót, a cukrot, a lisztet és a darált diót.
Kicsit ragacsos, de sima tésztát gyúrunk belőle 5-8 perc alatt. Légmentesen lezárjuk az üstöt egy nejlonnal, és 60 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fél köröket szaggatunk belőle.
Először megmártjuk őket az olvasztott margarinban, majd megforgatjuk alaposan a cukor és a darált dió keverékében.
A “bepanírozott” fél köröket elkezdjük a formába sorakoztatni, úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ennyi tésztából kb. kétszintnyi tésztaréteget tudunk csinálni.
Mikor belepakoltunk mindent, lefedjük egy nedves konyharuhával, és 30 percig kelesztjük.
175 fokos sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy 30 perc után lefedjük alufóliával, meggátolva ezzel, hogy megégjen a teteje.
Elkészítjük a sodót, amihez egy gyorsforralóban felolvasztjuk a margarint, beleszórjuk és elkeverjük a kurkumát, majd beleszórjuk a cukrot és a keményítőt, csomómentesre keverjük, és felöntjük a növényi tej és kókuszkrém kombójával.
Beledobjuk egy vaníliarúd kikapart magját és egy fél citrom kifacsart levét. Elkeverjük és felforraljuk. Amikor besűrűsödött, lehúzzuk a lángról.
Tányérra szedjük a frissen kisült galuskát, és nyakon öntjük a sodóval.
Vegánaranygaluska
A vegánok se maradhatnak ki a jóból! Ezért is gondoltam, hogy veganizálom az egyik kedvenc desszertem; a megunhatatlan, utánozhatatlan, klasszikus, szuper fullos, csodálatos, fergeteges aranygaluskáááááát! Szóval itt a receptje, csináld meg, mert nagyon jó.
Vegán
Ha azt hitted, hogy az aranygaluska csak a vajas-tejes-tojásos verzióban működik, akkor kapaszkodj meg, mert ez a vegán változat mindent tud, amit az eredeti – sőt, talán még többet is! Ez a vegán aranygaluska omlós, illatos, brutál diós és persze ott a sodó is, ami nélkül egyszerűen nincs is értelme nekikezdeni.
Hozzávalók
A kelt tésztához
A forgatáshoz
A sodóhoz
Elkészítés
A kelt tésztához egy dagasztógép üstjébe rakjuk a növényi tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a margarint, a sót, a cukrot, a lisztet és a darált diót.
Kicsit ragacsos, de sima tésztát gyúrunk belőle 5-8 perc alatt. Légmentesen lezárjuk az üstöt egy nejlonnal, és 60 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fél köröket szaggatunk belőle.
Először megmártjuk őket az olvasztott margarinban, majd megforgatjuk alaposan a cukor és a darált dió keverékében.
A “bepanírozott” fél köröket elkezdjük a formába sorakoztatni, úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ennyi tésztából kb. kétszintnyi tésztaréteget tudunk csinálni.
Mikor belepakoltunk mindent, lefedjük egy nedves konyharuhával, és 30 percig kelesztjük.
175 fokos sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy 30 perc után lefedjük alufóliával, meggátolva ezzel, hogy megégjen a teteje.
Elkészítjük a sodót, amihez egy gyorsforralóban felolvasztjuk a margarint, beleszórjuk és elkeverjük a kurkumát, majd beleszórjuk a cukrot és a keményítőt, csomómentesre keverjük, és felöntjük a növényi tej és kókuszkrém kombójával.
Beledobjuk egy vaníliarúd kikapart magját és egy fél citrom kifacsart levét. Elkeverjük és felforraljuk. Amikor besűrűsödött, lehúzzuk a lángról.
Tányérra szedjük a frissen kisült galuskát, és nyakon öntjük a sodóval.

Ez a desszert nem csak a vegánoké – ez mindenkié, aki szereti a régi klasszikusokat új köntösben. Tökéletes vasárnapi menüzáró, vagy bármikor, amikor az élethez kell egy kis puha, illatos, dióval teli boldogság. Sodóval nyakon öntve garantáltan eltűnik a tálból!
Nem csodáljuk, ha a vegán aranygaluska levett a lábadról! A klasszikus desszertekre könnyű rákattanni, úgyhogy itt is van még további három extra vegán recept!
Ha tetszett a Vegán aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!