Vegán receptek

Vegánaranygaluska

Vegán aranygaluska
vegan-aranygaluska

Hozzávalók
A kelt tésztához
350 ml
növényi tej
25 g
friss élesztő
80 g
olvasztott margarin
1 csipet
50 g
kristálycukor
550 g
finomliszt
110 g
darált dió
A forgatáshoz
200 g
olvasztott margarin
180 g
barna cukor
400 g
darált dió
A sodóhoz
20 g
margarin
1 csipet
kurkuma
80 g
cukor
50 g
keményítő
300 ml
növényi tej
200 ml
konzerv kókuszkrém
1 db
vaníliarúd kikapart magja
0.5 db
citrom leve

Elkészítés
  1. A kelt tésztához egy dagasztógép üstjébe rakjuk a növényi tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a margarint, a sót, a cukrot, a lisztet és a darált diót.

  2. Kicsit ragacsos, de sima tésztát gyúrunk belőle 5-8 perc alatt. Légmentesen lezárjuk az üstöt egy nejlonnal, és 60 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.

  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fél köröket szaggatunk belőle.

  4. Először megmártjuk őket az olvasztott margarinban, majd megforgatjuk alaposan a cukor és a darált dió keverékében.

  5. A “bepanírozott” fél köröket elkezdjük a formába sorakoztatni, úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ennyi tésztából kb. kétszintnyi tésztaréteget tudunk csinálni.

  6. Mikor belepakoltunk mindent, lefedjük egy nedves konyharuhával, és 30 percig kelesztjük.

  7. 175 fokos sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy 30 perc után lefedjük alufóliával, meggátolva ezzel, hogy megégjen a teteje.

  8. Elkészítjük a sodót, amihez egy gyorsforralóban felolvasztjuk a margarint, beleszórjuk és elkeverjük a kurkumát, majd beleszórjuk a cukrot és a keményítőt, csomómentesre keverjük, és felöntjük a növényi tej és kókuszkrém kombójával.

  9. Beledobjuk egy vaníliarúd kikapart magját és egy fél citrom kifacsart levét. Elkeverjük és felforraljuk. Amikor besűrűsödött, lehúzzuk a lángról.

  10. Tányérra szedjük a frissen kisült galuskát, és nyakon öntjük a sodóval.

www.streetkitchen.hu

A vegánok se maradhatnak ki a jóból! Ezért is gondoltam, hogy veganizálom az egyik kedvenc desszertem; a megunhatatlan, utánozhatatlan, klasszikus, szuper fullos, csodálatos, fergeteges aranygaluskáááááát! Szóval itt a receptje, csináld meg, mert nagyon jó.

pictogram

Vegán

Ha azt hitted, hogy az aranygaluska csak a vajas-tejes-tojásos verzióban működik, akkor kapaszkodj meg, mert ez a vegán változat mindent tud, amit az eredeti – sőt, talán még többet is! Ez a vegán aranygaluska omlós, illatos, brutál diós és persze ott a sodó is, ami nélkül egyszerűen nincs is értelme nekikezdeni.

Hozzávalók

1 db 30 cm-es átmérőjű, kör alakú sütőformához
A kelt tésztához
350 ml
növényi tej
25 g
friss élesztő
80 g
olvasztott margarin
1 csipet
50 g
kristálycukor
550 g
finomliszt
110 g
darált dió
A forgatáshoz
200 g
olvasztott margarin
180 g
barna cukor
400 g
darált dió
A sodóhoz
20 g
margarin
1 csipet
kurkuma
80 g
cukor
50 g
keményítő
300 ml
növényi tej
200 ml
konzerv kókuszkrém
1 db
vaníliarúd kikapart magja
0.5 db
citrom leve

Elkészítés

  1. A kelt tésztához egy dagasztógép üstjébe rakjuk a növényi tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a margarint, a sót, a cukrot, a lisztet és a darált diót.

  2. Kicsit ragacsos, de sima tésztát gyúrunk belőle 5-8 perc alatt. Légmentesen lezárjuk az üstöt egy nejlonnal, és 60 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.

  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fél köröket szaggatunk belőle.

  4. Először megmártjuk őket az olvasztott margarinban, majd megforgatjuk alaposan a cukor és a darált dió keverékében.

  5. A “bepanírozott” fél köröket elkezdjük a formába sorakoztatni, úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Ennyi tésztából kb. kétszintnyi tésztaréteget tudunk csinálni.

  6. Mikor belepakoltunk mindent, lefedjük egy nedves konyharuhával, és 30 percig kelesztjük.

  7. 175 fokos sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy 30 perc után lefedjük alufóliával, meggátolva ezzel, hogy megégjen a teteje.

  8. Elkészítjük a sodót, amihez egy gyorsforralóban felolvasztjuk a margarint, beleszórjuk és elkeverjük a kurkumát, majd beleszórjuk a cukrot és a keményítőt, csomómentesre keverjük, és felöntjük a növényi tej és kókuszkrém kombójával.

  9. Beledobjuk egy vaníliarúd kikapart magját és egy fél citrom kifacsart levét. Elkeverjük és felforraljuk. Amikor besűrűsödött, lehúzzuk a lángról.

  10. Tányérra szedjük a frissen kisült galuskát, és nyakon öntjük a sodóval.

vegan-aranygaluska
Vegán aranygaluska (Fotó: Street Kitchen)

Ez a desszert nem csak a vegánoké – ez mindenkié, aki szereti a régi klasszikusokat új köntösben. Tökéletes vasárnapi menüzáró, vagy bármikor, amikor az élethez kell egy kis puha, illatos, dióval teli boldogság. Sodóval nyakon öntve garantáltan eltűnik a tálból!

Nem csodáljuk, ha a vegán aranygaluska levett a lábadról! A klasszikus desszertekre könnyű rákattanni, úgyhogy itt is van még további három extra vegán recept!

Vegán csokis pohárkrém

Cseresznyés vegán pohárkrém

A legjobb vegán tiramisu

Ha tetszett a Vegán aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept