Green kitchen

Vegánmajonézházilag

Vegán majonéz házilag
Vegán majonéz házilag, hűtőből kivéve

Hozzávalók
85 ml
csicseriborsó konzerv LEVE 190 g
10 g
mustár
8 g
méz
7 ml
ecet
1 gerezd
fokhagyma
bors
300 ml
étolaj

Elkészítés
  1. A vegán majonéz elkészítéséhez minden összetevőt egy mérőpohárba rakunk és botmixerrel összeturmixoljuk, ezzel emulziót hozunk létre.

  2. Kb. 5-6 napig áll el a hűtőben.

  3. Extrázhatod zöldfűszerrel, csípőspaprika-krémmel vagy curryvel is akár, ami neked szimpi. Ezeket is turmixold bele.

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Fullos, pikk-pakk megvan és maradékmentő is. Mondom, miért! 😀

pictogram

Vegán

Két éve kezdtem el kísérletezni otthon a vegán majonézzel, mert mindig is érdekelt, hogyan lehet tojás nélkül is olyan krémes és finom szószt készíteni, ami tényleg ütős. Az első próbálkozások nem mindig sikerültek tökéletesre, de kitartó voltam, és végül megtaláltam a megfelelő arányokat és azokat a hozzávalókat, amikkel a majonéz tényleg „fullos” lett. Ez az én kis gasztroprojektem lett, amit azóta is szívesen megosztok a Street Kitchen közönségével, hiszen szeretem, ha minél többen tapasztalják meg, hogy a növényi alapú konyha mennyire egyszerű és élvezetes lehet.

Hozzávalók

400 mililiterhez
85 ml
csicseriborsó konzerv LEVE 190 g
10 g
mustár
8 g
méz
7 ml
ecet
1 gerezd
fokhagyma
bors
300 ml
étolaj

Elkészítés

  1. A vegán majonéz elkészítéséhez minden összetevőt egy mérőpohárba rakunk és botmixerrel összeturmixoljuk, ezzel emulziót hozunk létre.

  2. Kb. 5-6 napig áll el a hűtőben.

  3. Extrázhatod zöldfűszerrel, csípőspaprika-krémmel vagy curryvel is akár, ami neked szimpi. Ezeket is turmixold bele.

A házi vegán majonéz igazi konyhai life hack: gyors, egyszerű, és még a maradékot is hasznosítod vele – ráadásul fullos krémes lesz, mindenféle tojás nélkül. Az alapja a csicseriborsó-konzerv leve, ami kiváló növényi alternatíva a tojásra, hiszen habosítható, emulgeálható, és tökéletes állagot ad a szósznak.

Egy-két apróságra viszont érdemes odafigyelni, hogy elsőre is tökéletes legyen az eredmény. Az egyik legfontosabb dolog, hogy minden hozzávalót szobahőmérsékleten használj – ha például a csicseriborsó leve vagy az olaj hideg, a majonéz nehezebben áll össze. A botmixer használata szintén kulcsfontosságú: ne próbálkozz kézi habverővel vagy kanállal, mert ezekkel nem tudsz megfelelő emulziót létrehozni. A legjobb, ha egy szűk, magas edényt használsz, ahol a botmixer szépen össze tudja dolgozni az olajat a többi hozzávalóval.

Felhasználása szinte végtelen: klasszikusan mehet szendvicsekbe, vegaburgerekbe, vagy sült krumpli mellé mártogatónak. Remekül működik salátaöntetként is, például krumpli-, tészta- vagy káposztasalátához. Ha piknikezel vagy gyors ebédet dobsz össze, egy kanál ebből a majonézből azonnal feldob bármit. 

vegan-majonez-hazilag-7-scaled
Vegán majonéz házilag (Fotó: Street Kitchen)

A vegán majonéz házilag a legtutibb, és nem csodáljuk, ha meghozta a kedved ahhoz, hogy otthon készítsd el a különböző szószokat, mártásokat, lekvárokat. Éppen ezért itt is van még további három recept, amivel csak jól járhatsz!

Házi ketchup

Egyszerű hagymalekvár

Pizzaszósz házilag

Ha tetszett a Vegán majonéz házilag receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept