Green kitchen

Vegánrakottcukkini

Vegán rakott cukkini
Vegán rakott cukkini

Hozzávalók
2
olaj
2 fej
vöröshagyma
(kb. 120 g/fej)
3 db
paradicsom
(kb. 80 g/db)
2 db
paprika
(kb. 120 g/db)
bors ízlés szerint
1 tk
fűszerkömény
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
csemege paprikakrém
4 gerezd
fokhagyma
200 ml
víz
750 g
füstölt tofu
300 g
főtt rizs
2 db
cukkini
(kb. 300 g/db)
3 doboz
vegaföl
(150 g/doboz)
150 g
vegán sajt alternatíva

Elkészítés
  1. A vegán rakott cukkini elkészítéséhez olajat hevítünk egy lábasban, lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát.

  2. Beledobjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon rotyogtatjuk 10 percig.

  3. Mehet bele a kömény, a fűszerpaprika, a paprikakrém, a reszelt fokhagyma, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és belemorzsoljuk a tofut. 20 percig főzzük.

  4. A főtt rizst belerakjuk egy tepsibe és elsimítjuk, erre mehet a tofus ragu.

  5. A cukkiniket felkarikázzuk, egy tálba dobjuk és besózzuk. 5 percig állni hagyjuk, átmossuk, leitatjuk róla a nedvességet és megpakoljuk vele a ragu tetejét.

  6. Megkenjük a vegaföllel, reszelünk rá vegán sajtot, és 180 fokon 35-40 percig sütjük.

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha már unod a “rizses akármit” meg a száraz tofukockákat, de valami full zöldséges, mégis laktató kajára vágysz, akkor ez a vegán rakott cukkini lesz a te új komfort kajád – rétegezős móka, brutál ízek, minimál stressz.

Rétegezett cukkini, zöldséges raguszósz és krémes, vegán tejföl - ez az a fajta egytál, amitől jókedvűen állsz fel az asztaltól. Garantáltan elnyeri a húsimádók és a vegák tetszését is!

Hozzávalók

1 24x28 cm-es tepsihez
2
olaj
2 fej
vöröshagyma
(kb. 120 g/fej)
3 db
paradicsom
(kb. 80 g/db)
2 db
paprika
(kb. 120 g/db)
bors ízlés szerint
1 tk
fűszerkömény
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
csemege paprikakrém
4 gerezd
fokhagyma
200 ml
víz
750 g
füstölt tofu
300 g
főtt rizs
2 db
cukkini
(kb. 300 g/db)
3 doboz
vegaföl
(150 g/doboz)
150 g
vegán sajt alternatíva

Elkészítés

  1. A vegán rakott cukkini elkészítéséhez olajat hevítünk egy lábasban, lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát.

  2. Beledobjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon rotyogtatjuk 10 percig.

  3. Mehet bele a kömény, a fűszerpaprika, a paprikakrém, a reszelt fokhagyma, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és belemorzsoljuk a tofut. 20 percig főzzük.

  4. A főtt rizst belerakjuk egy tepsibe és elsimítjuk, erre mehet a tofus ragu.

  5. A cukkiniket felkarikázzuk, egy tálba dobjuk és besózzuk. 5 percig állni hagyjuk, átmossuk, leitatjuk róla a nedvességet és megpakoljuk vele a ragu tetejét.

  6. Megkenjük a vegaföllel, reszelünk rá vegán sajtot, és 180 fokon 35-40 percig sütjük.

Tipp: A cukkini egy könnyen kezelhető, semleges ízű zöldség, ami ideális alapanyag a vegán rakott ételekhez, mert gyorsan megpuhul, nem igényel előfőzést, és vékonyra szeletelve remek rétegezhető "tésztaként" is funkcionál. Ám érdemes előre besózni és pár percig állni hagyni, hogy kiengedje a levét, így elkerülhető, hogy a rakott cukkini túl vizes legyen. Ráadásul ha kicsit megpirítod a szeleteket sütés előtt, még intenzívebb, édesebb ízt kapsz, amit például egy fűszeres paradicsomszósszal és növényi sajt alternatívával nagyon jól lehet párosítani.

vegan-rakott-cukkini-4-scaled
Vegán rakott cukkini (Fotó: Street Kitchen)

A vegán rakott cukkini után még több vega kajára fáj a fogad? Nyugi, nem hagyunk ízes, izgalmas fogások nélkül! Itt is van még három!

Pikáns egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval

Vegán rakott krumpli

Vegán burgonyagombócos leves

Ha tetszett a Vegán rakott cukkini receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept