Vegán receptek

Vegántöltöttkáposztakölesből

Vegán töltött káposzta kölesből

Hozzávalók
A töltelékhez
125 g
köles
100 g
vörös lencse
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
400 g
füstölt tofu
1 tk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
só, bors
3 gerezd
fokhagyma
0.5 tk
csípőspaprika-krém
20 db
savanyított káposztalevél
Az alaphoz
4 ek
étolaj
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
8 gerezd
fokhagyma
bors
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
5 db
babérlevél
200 ml
passata
1.5 kg
szálas savanyú káposzta
3
liter zöldségalaplé
A tálaláshoz
300 g
vegán tejföl
frissen őrölt bors
0.5 kg
kovászos kenyér

Elkészítés

A vegán töltött káposzta töltelékhez első körben megfőzzük külön edényben, enyhén sós, bő vízben a kölest és a vörös lencsét, majd leszűrjük, leöblítjük és teljesen lecsepegtetjük a vizet belőle, így tesszük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a reszelt fokhagymát és a csípőspaprika-krémet is. Alaposan összeforgatjuk a tölteléket, és az átmosott káposztalevelekbe töltjük.

Egy deszkára fektetünk egy savanyúkáposzta-levelet, majd 1-2 evőkanál tölteléket rakunk bele. A két oldalán behajtjuk, majd a hozzánk közelebb lévő felétől elkezdjük feltekerni. A feltekert batyu oldalait benyomjuk, ha kilógna valahol a savanyú káposztából. 

Az alaphoz egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Közben sózzuk, majd hozzádobjuk a fokhagymákat egészben, majd további 1-2 percig pirítjuk. Ezután félrehúzzuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a fűszerköménnyel, és rászórjuk a babérleveleket is. Ráöntjük a passatát. 

Elkeverjük az alapot, majd visszatoljuk a lángra, hozzáadjuk az alaposan átmosott és lecsepegtetett szálas savanyú káposztát. Erre rápakoljuk a töltött káposztákat, és felöntjük annyi zöldségalaplével, hogy bőven elfedje a batyukat.

Ezután lefedjük a lábast, és közepesen alacsony lángon, gyengén gyöngyözve 45 percig főzzük, majd tálalhatjuk is.

A kitálalt adagokat alaposan megpakoljuk vegán tejföllel, majd frissen őrölt borssal és kenyérrel kínáljuk.

Vegán töltött káposzta fazékban és tányéron
Vegán töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 1 óra
  • Főzési idő: 45 perc

A vegán töltött káposzta mellett van még bőven húsmentes receptünk, és nem tartjuk magunkban! Itt is van még három!

Vegán zöldborsófőzelék

Vegán krumplifőzelék

Tofu döner

www.streetkitchen.hu

Töltött káposztát vegán verzióban is egyszerűen készíthetünk. Az elkészítés során végig nosztalgikus hangulatban voltam, mert teljesen visszaidézte, amikor mamával a hagyományos verziót készítettük gyerekkoromban!

Hozzávalók

6 főre
A töltelékhez
125 g
köles
100 g
vörös lencse
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
400 g
füstölt tofu
1 tk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
só, bors
3 gerezd
fokhagyma
0.5 tk
csípőspaprika-krém
20 db
savanyított káposztalevél
Az alaphoz
4 ek
étolaj
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
8 gerezd
fokhagyma
bors
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
5 db
babérlevél
200 ml
passata
1.5 kg
szálas savanyú káposzta
3
liter zöldségalaplé
A tálaláshoz
300 g
vegán tejföl
frissen őrölt bors
0.5 kg
kovászos kenyér

A vegán töltött káposzta töltelékhez első körben megfőzzük külön edényben, enyhén sós, bő vízben a kölest és a vörös lencsét, majd leszűrjük, leöblítjük és teljesen lecsepegtetjük a vizet belőle, így tesszük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a reszelt fokhagymát és a csípőspaprika-krémet is. Alaposan összeforgatjuk a tölteléket, és az átmosott káposztalevelekbe töltjük.

Egy deszkára fektetünk egy savanyúkáposzta-levelet, majd 1-2 evőkanál tölteléket rakunk bele. A két oldalán behajtjuk, majd a hozzánk közelebb lévő felétől elkezdjük feltekerni. A feltekert batyu oldalait benyomjuk, ha kilógna valahol a savanyú káposztából. 

Az alaphoz egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Közben sózzuk, majd hozzádobjuk a fokhagymákat egészben, majd további 1-2 percig pirítjuk. Ezután félrehúzzuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a fűszerköménnyel, és rászórjuk a babérleveleket is. Ráöntjük a passatát. 

Elkeverjük az alapot, majd visszatoljuk a lángra, hozzáadjuk az alaposan átmosott és lecsepegtetett szálas savanyú káposztát. Erre rápakoljuk a töltött káposztákat, és felöntjük annyi zöldségalaplével, hogy bőven elfedje a batyukat.

Ezután lefedjük a lábast, és közepesen alacsony lángon, gyengén gyöngyözve 45 percig főzzük, majd tálalhatjuk is.

A kitálalt adagokat alaposan megpakoljuk vegán tejföllel, majd frissen őrölt borssal és kenyérrel kínáljuk.

Vegán töltött káposzta fazékban és tányéron
Vegán töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 1 óra
  • Főzési idő: 45 perc

A vegán töltött káposzta mellett van még bőven húsmentes receptünk, és nem tartjuk magunkban! Itt is van még három!

Vegán zöldborsófőzelék

Vegán krumplifőzelék

Tofu döner

Ha tetszett a Vegán töltött káposzta kölesből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept