Vegetáriánus ételek

Zé-félelecsóvaltöltöttpadlizsán

Zé-féle lecsóval töltött padlizsán

Hozzávalók
4 db
közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
50 dkg
paradicsom
40 dkg
1 db
csípős zöldpaprika
2 fej
közepes vöröshagyma
70 g
rizs
1.5 dl
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
1 csapott mk
őrölt kömény
1 csapott ek
fűszerpaprika
1 mk
worchestershire szósz (elhagyható)
só, bors
4 dkg
zsemlemorzsa
4 dkg
reszelt sajt

Elkészítés
  1. A megmosott padlizsánokat a szárukkal együtt hosszában félbevágjuk és a húsukat óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a héjat ne sértsük meg.
  2. A padlizsánokat a beirdalt felükkel felfelé tepsibe dobjuk, meglocsoljuk étolajjal és megsózzuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben elkészítjük a rizses lecsót. Egy felhevített serpenyőbe 4 evőkanál étolajat locsolunk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd a kis kockára vágott paprikákat.
  4. Kockára vágjuk a paradicsomot, ezt is a serpenyőbe dobjuk és sóval, borssal, vékony szeletekre vágott fokhagymával, őrölt köménymaggal, majorannával, pirospaprikával és egy kis Worchestershire szósszal ízesítjük.
  5. Hozzáadjuk a rizst és felöntjük egy kevés vízzel. Időnként átkeverve alacsony lángon addig pároljuk az egészet, míg a rizsszemek puhulni kezdenek, de még van egy kis tartásuk, "al denték". Megkóstoljuk, állítunk a fűszerezésen, ha szükséges.
  6. Közben a sütőből kiszedett és kicsit hűlni hagyott padlizsánok húsát egy kanállal kikaparjuk, vigyázva arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg. A kikapart padlizsánhúst a lecsóhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
  7. A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és mindegyiket alaposan megtöltjük a padlizsános-rizses lecsóval. Azért, hogy szép fazonjuk legyen, kicsit megnyomkodva formázhatjuk is őket.
  8. A megtöltött padlizsánok tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, majd grill fokozaton az egészet addig sütjük, míg a morzsa szépen rápirul. Mint a legtöbb padlizsános étel, ez is nagyon finom langyosan, nem kell feltétlen forrónak lennie!
prev_18.jpg

www.streetkitchen.hu

A lecsónak minden verziója imádni való, én speciel a rizses lecsót nyomom leginkább. Ez most itt ennek egy felturbózott változata, ahol még pluszban jó sok sült padlizsán kerül bele a rendszerbe. Ráadásul az egész nagyon pofássá és könnyen adagolhatóvá válik annak köszönhetően, hogy ezt a padlizsános-rizses lecsót visszatöltjük a padlizsánok héjába, a tetejére pedig ropogós sajtos morzsát sütünk. Tessék tesztelni!

Hozzávalók

4 személyre
4 db
közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
50 dkg
paradicsom
40 dkg
1 db
csípős zöldpaprika
2 fej
közepes vöröshagyma
70 g
rizs
1.5 dl
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
1 csapott mk
őrölt kömény
1 csapott ek
fűszerpaprika
1 mk
worchestershire szósz (elhagyható)
só, bors
4 dkg
zsemlemorzsa
4 dkg
reszelt sajt
  1. A megmosott padlizsánokat a szárukkal együtt hosszában félbevágjuk és a húsukat óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a héjat ne sértsük meg.
  2. A padlizsánokat a beirdalt felükkel felfelé tepsibe dobjuk, meglocsoljuk étolajjal és megsózzuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben elkészítjük a rizses lecsót. Egy felhevített serpenyőbe 4 evőkanál étolajat locsolunk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd a kis kockára vágott paprikákat.
  4. Kockára vágjuk a paradicsomot, ezt is a serpenyőbe dobjuk és sóval, borssal, vékony szeletekre vágott fokhagymával, őrölt köménymaggal, majorannával, pirospaprikával és egy kis Worchestershire szósszal ízesítjük.
  5. Hozzáadjuk a rizst és felöntjük egy kevés vízzel. Időnként átkeverve alacsony lángon addig pároljuk az egészet, míg a rizsszemek puhulni kezdenek, de még van egy kis tartásuk, "al denték". Megkóstoljuk, állítunk a fűszerezésen, ha szükséges.
  6. Közben a sütőből kiszedett és kicsit hűlni hagyott padlizsánok húsát egy kanállal kikaparjuk, vigyázva arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg. A kikapart padlizsánhúst a lecsóhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
  7. A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és mindegyiket alaposan megtöltjük a padlizsános-rizses lecsóval. Azért, hogy szép fazonjuk legyen, kicsit megnyomkodva formázhatjuk is őket.
  8. A megtöltött padlizsánok tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, majd grill fokozaton az egészet addig sütjük, míg a morzsa szépen rápirul. Mint a legtöbb padlizsános étel, ez is nagyon finom langyosan, nem kell feltétlen forrónak lennie!
prev_18.jpg

Ha tetszett a Zé-féle lecsóval töltött padlizsán receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept