Street Kitchen

ZöldbabfőzelékLajostól

Zöldbabfőzelék Lajostól

Hozzávalók
200 ml
tejszín
1 kg
fagyasztott sárgahüvelyű zöldbab
1 fej
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
100 ml
olaj
1.5 tk
pirospaprika
só, bors
2 csokor
petrezselyemzöld
2 tk
cukor
200 ml
tejföl
80 g
liszt
1 tk
20%-os ecet

Elkészítés

Ha előre készülünk a zöldbabfőzelék elkészítésére, és előző nap a fagyasztóból áttesszük a hűtőbe a babot, a főzéskor jelentős időt takaríthatunk meg.

A megtisztított és finomra vágott hagymát a zúzott fokhagymával együtt egy közepesen magas lángon hevített, nagyobb lábasban lepirítjuk az olajon. Felöntjük 50 ml vízzel, majd megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a petrezselyem finomra vágott szárát. Újabb 200 ml vízzel felöntjük, majd kb. 10 percig főzzük.

Hozzáadjuk a zöldbabot, felöntjük 1 l forró vízzel, megszórjuk a cukorral, és puhára főzzük. 

Ha megfőtt a bab, belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, majd a lisztből 80-100 ml vízzel csomómentes habarást keverünk, és ezzel sűrítjük a főzeléket. A petrezselyem leveleit is felaprítjuk, belekeverjük a főzelékbe, és ecettel ízesítjük, illetve ha kell, utánasózunk.

A zöldbabfőzelék többféle feltéttel tálalható, mi most pörköltszafttal locsoltuk meg.

Zöldbabfőzelék
Zöldbabfőzelék pörköltszafttal
  • Előkészítési idő: 10 perc
  • Főzési idő: 35-40 perc
  • Összesen: 45-50 perc

Még több klasszikus Lajostól:

Tökéletes sütőben sült rántott csirke rizibizivel

Marha rostélyos lyoni hagymával

Cukkinifasírt joghurtos krumplifőzelékkel

www.streetkitchen.hu

A zöldbabfőzelék talán nem lett mindenki kedvence gyerekkorában, de felnőtt fejjel bizonyára majdnem mindenki nagyra értékeli.

Hozzávalók

6 - 8 főre
200 ml
tejszín
1 kg
fagyasztott sárgahüvelyű zöldbab
1 fej
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
100 ml
olaj
1.5 tk
pirospaprika
só, bors
2 csokor
petrezselyemzöld
2 tk
cukor
200 ml
tejföl
80 g
liszt
1 tk
20%-os ecet

Ha előre készülünk a zöldbabfőzelék elkészítésére, és előző nap a fagyasztóból áttesszük a hűtőbe a babot, a főzéskor jelentős időt takaríthatunk meg.

A megtisztított és finomra vágott hagymát a zúzott fokhagymával együtt egy közepesen magas lángon hevített, nagyobb lábasban lepirítjuk az olajon. Felöntjük 50 ml vízzel, majd megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a petrezselyem finomra vágott szárát. Újabb 200 ml vízzel felöntjük, majd kb. 10 percig főzzük.

Hozzáadjuk a zöldbabot, felöntjük 1 l forró vízzel, megszórjuk a cukorral, és puhára főzzük. 

Ha megfőtt a bab, belekeverjük a tejszínt és a tejfölt, majd a lisztből 80-100 ml vízzel csomómentes habarást keverünk, és ezzel sűrítjük a főzeléket. A petrezselyem leveleit is felaprítjuk, belekeverjük a főzelékbe, és ecettel ízesítjük, illetve ha kell, utánasózunk.

A zöldbabfőzelék többféle feltéttel tálalható, mi most pörköltszafttal locsoltuk meg.

Zöldbabfőzelék
Zöldbabfőzelék pörköltszafttal
  • Előkészítési idő: 10 perc
  • Főzési idő: 35-40 perc
  • Összesen: 45-50 perc

Még több klasszikus Lajostól:

Tökéletes sütőben sült rántott csirke rizibizivel

Marha rostélyos lyoni hagymával

Cukkinifasírt joghurtos krumplifőzelékkel

Ha tetszett a Zöldbabfőzelék Lajostól receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept