Hozzávalók
A rostélyoshoz
- 800 g marhahátszín
- 1 púpozott tk durvára őrölt fekete bors
- 1 ek mustár
- 100 ml olaj
A lyoni hagymához
- 4 fej hagyma (nagy)
- 2 púpozott ek liszt
- olaj a sütéshez
- 1 csipet só
A kamu pecsenyeléhez
- 2 ek olaj
- 1 db húsleveskocka
- 2 púpozott tk paradicsompüré
- 1 ek pirított hagyma (bolti)
- 1 púpozott mk fokhagymapor
- 1 púpozott mk liszt
- 200 ml víz
A hús sütéséhez
- liszt
- olaj
Hozzávalók
A rostélyoshoz
- 800 g marhahátszín
- 1 púpozott tk durvára őrölt fekete bors
- 1 ek mustár
- 100 ml olaj
A lyoni hagymához
- 4 fej hagyma (nagy)
- 2 púpozott ek liszt
- olaj a sütéshez
- 1 csipet só
A kamu pecsenyeléhez
- 2 ek olaj
- 1 db húsleveskocka
- 2 púpozott tk paradicsompüré
- 1 ek pirított hagyma (bolti)
- 1 púpozott mk fokhagymapor
- 1 púpozott mk liszt
- 200 ml víz
A hús sütéséhez
- liszt
- olaj
A marha rostélyos elkészítésének az első és legfontosabb lépése, hogy a vásárlást követően bepácoljuk a húst. Megszórjuk durva borssal, egyenletesen bekenjük a mustárral, leöntjük az olajjal, lefedjük, és hűtőben érleljük 4-6 napig, minden nap forgatva. Ez a mozzanat elhagyható, de ettől lesz olyan az íze, mint anno a vendéglőben volt.
A hagyma oldalából levágunk egy-két vékony szeletet, hogy stabil legyen, ne mozogjon szeletelés közben. Persze lehet vagánykodni, de a biztonság az első. Ezután kb. 4 mm vékony szeletekre vágjuk, és gyűrűire szedjük szét. Megszórjuk a liszttel, hogy mindenhol befedje, majd a felesleget leszitáljuk róla.
A sütéshez semmiképpen ne serpenyőt használjunk, a legalkalmasabb hozzá egy magas lábas. Erre azért van szükség, mert a hagyma sütéséhez megfelelő, 180-200 fokos olajban olyan gyorsan távozik a gőz, hogy egy alacsonyabb edényből kifuthat.
Az edény méretének megfelelően használjuk a sütőolaj mennyiségét, de legalább 5-6 cm magasan álljon benne a zsiradék. Ezt a mennyiségű hagymát legalább két részletben süssük, folyamatosan kevergetve, és ellenőrizve az olaj hőmérsékletét. Már világos zsemleszínű állapotában kiszedjük, mert utólag is barnul. Törlőpapíron leitatjuk róla a felesleges olajat, és még melegen megszórjuk egy csipet sóval.
A pecsenyeléhez egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, belemorzsoljuk a leveskockát, kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Így pirítjuk tovább, amíg a paradicsompüré szép barna lesz. Ekkor hozzáadjuk a sült hagymát, a fokhagymaport, a lisztet, majd felöntjük 200 ml forró vízzel, és sűrűre, krémesre forraljuk.
A hús sütése az utolsó mozzanat maradjon mindig, ilyen minőségű húsrészeket nem szabad újramelegíteni! A pácolt húst 4 szeletre vágjuk, a felszínéről leszedhető mustárral bekenjük, sózzuk, borsozzuk. A szeletek mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban 2-2 percet sütjük. Így véres, esetleg rózsaszín lesz a marhasült, tehát ha ennél jobban szeretnénk megsütni, csökkentett hőmérsékleten oldalanként további 2 percet süssük. Sütés után fóliával letakarva néhány percet pihentetjük, majd tálalhatjuk is a kívánt körettel.
Ha tetszett a marha rostélyos receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!