Street Kitchen

ZöldcitromoscsirkelevesaYucatan-félszigetről

Zöldcitromos csirkeleves a Yucatan-félszigetről

Hozzávalók
1.5 l
szárnyasalaplé vagy húsleves
1 csapott mk
egész római kömény
1 csapott mk
egész koriandermag
2 ek
étolaj (kukorica vagy napraforgó)
1 fej
kisebb vöröshagyma
1 szál
angolzeller
2 közepes
paradicsom (leforrázva, héja eltávolítva, kimagozva) vagy 3 ek darabolt paradicsomkonzerv
1 db
friss zöld chili vagy más zöldpaprika
1 db
kisebb egész csirkemell csonttal és bőrrel
1 ek
kevéske oregánó
2 gerezd
fokhagyma
1 kis csokor
friss koriander (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem)
3 db
zödcitrom lime
1 db
puha avokádó
2 marék
natúr nachos

Elkészítés

Egy lábast felhevítünk, és egy félbevágott zöldcitromot a vágott felületével szépen lepirítunk benne. A limeot félretesszük, a lábasba pedig beleszórjuk az egész római köményt, koriandermagot és addig hevítjük, míg illatozni és pattogni kezd, ügyelve rá, hogy a magok ne égjenek meg.

img_2149.jpg

Hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, a finomra vágott angolzellert, vöröshagymát, apró kockára vágott paradicsomot héj és magok nélkül (vagy ha nincs szép paradicsom, akkor 3 evőkanál apró kockára vágott paradicsomkonzervet) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit. A zöldségeket közepes lángon 2-3 percig pároljuk, majd hozzádobunk 2 gerezd, késlappal összeroppantott és durvára vágott fokhagymát is. Felöntjük a szárnyasalaplével, hozzáadunk két csipet oregánót és kis lángon főzni kezdjük.

A megmosott csontos, bőrös csirkemellet szintén a leveshez adjuk és kis lángon, 30 percig főzzük fedő alatt. Két lime levét belefacsarjuk a levesbe és itt állítjuk be az ízeket: fokozatosan sót és borsot adunk hozzá, és ha kell, kevés további lime-lé jöhet bele. Sós-savanykás ízvilágot kell összeállítanunk, amiben finoman megjelenik a római kömény aromája is, ettől lesz nagyon mexikói.

img_21312.jpg

A csirkemellet kivesszük a levesből, a bőrét eltávolítjuk. A húst lefejtjük a csontokról, majd kézzel vagy két villa segítségével kisebb darabokra tépkedjük. A forró levest tányérba szedjük, beledobunk 3 vékonyra szelt zöldcitromot, hozzáadunk adagonként 2-3 vékony szelet, héjától megfosztott avokádót és egy kis marék ropogós nachost. Végül a gőzölgő tányért megszórjuk finomra vágott, illatos korianderlevéllel.

www.streetkitchen.hu

A neve alapján valami nagyon fancy dolognak is tűnhet ez az étel, de higgyétek el, Mexikóban ezt a helyi arcok pont olyan laza természetességgel dobják össze hétvégente, mint nálunk az Újházy tyúkhúslevest. Szóval nincs itt semmi felesleges blabla, ez a mexikóiak tradicionális csirkelevese, csupa olyan hozzávalóval, amit itthon is simán beszerezhettek. Szóval kifogás nincs, csináljátok meg ti is ezt a levest, mert elképesztően finom! Bónusz: itt van a régóta ígérgetett alaplé receptünk is!

Hozzávalók

4 személyre
1.5 l
szárnyasalaplé vagy húsleves
1 csapott mk
egész római kömény
1 csapott mk
egész koriandermag
2 ek
étolaj (kukorica vagy napraforgó)
1 fej
kisebb vöröshagyma
1 szál
angolzeller
2 közepes
paradicsom (leforrázva, héja eltávolítva, kimagozva) vagy 3 ek darabolt paradicsomkonzerv
1 db
friss zöld chili vagy más zöldpaprika
1 db
kisebb egész csirkemell csonttal és bőrrel
1 ek
kevéske oregánó
2 gerezd
fokhagyma
1 kis csokor
friss koriander (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem)
3 db
zödcitrom lime
1 db
puha avokádó
2 marék
natúr nachos

Egy lábast felhevítünk, és egy félbevágott zöldcitromot a vágott felületével szépen lepirítunk benne. A limeot félretesszük, a lábasba pedig beleszórjuk az egész római köményt, koriandermagot és addig hevítjük, míg illatozni és pattogni kezd, ügyelve rá, hogy a magok ne égjenek meg.

img_2149.jpg

Hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, a finomra vágott angolzellert, vöröshagymát, apró kockára vágott paradicsomot héj és magok nélkül (vagy ha nincs szép paradicsom, akkor 3 evőkanál apró kockára vágott paradicsomkonzervet) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit. A zöldségeket közepes lángon 2-3 percig pároljuk, majd hozzádobunk 2 gerezd, késlappal összeroppantott és durvára vágott fokhagymát is. Felöntjük a szárnyasalaplével, hozzáadunk két csipet oregánót és kis lángon főzni kezdjük.

A megmosott csontos, bőrös csirkemellet szintén a leveshez adjuk és kis lángon, 30 percig főzzük fedő alatt. Két lime levét belefacsarjuk a levesbe és itt állítjuk be az ízeket: fokozatosan sót és borsot adunk hozzá, és ha kell, kevés további lime-lé jöhet bele. Sós-savanykás ízvilágot kell összeállítanunk, amiben finoman megjelenik a római kömény aromája is, ettől lesz nagyon mexikói.

img_21312.jpg

A csirkemellet kivesszük a levesből, a bőrét eltávolítjuk. A húst lefejtjük a csontokról, majd kézzel vagy két villa segítségével kisebb darabokra tépkedjük. A forró levest tányérba szedjük, beledobunk 3 vékonyra szelt zöldcitromot, hozzáadunk adagonként 2-3 vékony szelet, héjától megfosztott avokádót és egy kis marék ropogós nachost. Végül a gőzölgő tányért megszórjuk finomra vágott, illatos korianderlevéllel.

Ha tetszett a Zöldcitromos csirkeleves a Yucatan-félszigetről receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept