A zöldséges, shiitake gombás csirke elkészítéséhez először a csirkecombot felkockázzuk, a shiitake gombák gyökereit eltávolítjuk és 1 cm-es csíkokra vágjuk. A kaliforniai paprikát 2 x 2 cm-es darabokra, a chilit átlósan szeletekre, a sárgarépát pedig vékony téglalapokra vágjuk. Az újhagymát és a gyömbért felaprítjuk.
Egy tálba öntjük a világos és a sötét szójaszószt, az osztrigaszószt, a sót és a vizet, majd jól összekeverjük.
Wokban olajat hevítünk, majd alacsony lángon hozzáadjuk a cukrot. Sötétbarnás színig karamellizáljuk, ezután hozzáadjuk az újhagymát és a gyömbért, illatosra pirítjuk, majd beleöntjük a csirkekockákat és kevergetve megpirítjuk. Amikor kezd kifehéredni a hús, hozzáadjuk a shiitake gombát és kevergetve, közepes lángon 1 percig pirítjuk.
Beleöntjük a fűszeres szószt, átforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Nagy lángon főzzük és hagyjuk, hogy lassan elpárologjon a lé. Amikor már csak 2-3 cm szósz maradt a wokban, közepes lángra kapcsolunk és hozzáadjuk a sárgarépát, a paprikát és a chilit, gyors kevergetés mellett 1 percig pirítjuk, végül főtt rizzsel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 60 perc