Amit most elkészítettünk, az egy továbbgondolása az ominózus süteménynek. Tészta gyanánt viszonylag vastagra sütött palacsintát használtunk, a töltelék viszont maradt a tradicionális zserbó. A tetejére ugyanúgy olvasztott étcsokoládé került, mint a hagyományos sütire.
A tojásoknak különválasztom a sárgáját a fehérjétől. A fehérjét egy csipetnyi cukorral kő kemény habbá verem. A lisztet beleteszsem egy keverő tálba, beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot, a tejet, egy csipetnyi sütőport, és egy nyeletnyi olajat. Elkezdem összekeverni, közben szódavízzel kellő sűrűségüre higítom. Egy csipetnyi sót is teszek bele. Ezután belekerül a tojáshab, és nagyon óvatosan összekeverem. Ha ezzel megvagyok, félreteszem pihenni, közben megcsinálom a tölteléket.
A porcukorra rádarálom a diót, és jó alaposan összekeverem. Elkezdem kisütni a palacsintákat, úgy hogy a normál palacsintának kb dupla mennyiségét öntöm egy forró kiolajozott serpenyőbe. Ha megsült, kicsúszteatom egy tányérra, megkenem barack lekvárral, és rászórom a finom, diós tölteléket. Ezt addig ismételem, amíg szimpatikus méretűre nem tornyosul a desszertkülönlegességem.
Miután az utolsó réteget is rásuhintottam, elkészítem a csokoládémázt. Vajat, és csokit vízgőzön felolvaztok, és egy spatula segítségével szépen szétkenem a zserbópalacsintámon. Kicsit várok, hogy meghüljön, felszeletelem, és jóízüen megfalatozom.
A magyar családok karácsonyi asztalának elmaradhatatlan süteménye, szinte mindenki kedvence. Na mi lehet az? A zserbó! Nevét a svájci Gerbeaud mesterről kapta, aki igazából nem is kóstolhatta meg ezt a sütit, mert felbukkanásakor Ő már nem volt az élők sorában - legalábbis a család weblapján ez olvasható.
Hozzávalók
8 - 10 főre
40 dkg
liszt
2 dkg
cukor
4 db
tojás
4 dl
tej
4 dl
szénsavas ásványvíz
2 csipet
só
1 dl
olaj
Töltelék
25 dkg
dió (darált)
25 dkg
sárgabaracklekvár
15 dkg
porcukor
rum ízlés szerint
Palacsinta
Amit most elkészítettünk, az egy továbbgondolása az ominózus süteménynek. Tészta gyanánt viszonylag vastagra sütött palacsintát használtunk, a töltelék viszont maradt a tradicionális zserbó. A tetejére ugyanúgy olvasztott étcsokoládé került, mint a hagyományos sütire.
A tojásoknak különválasztom a sárgáját a fehérjétől. A fehérjét egy csipetnyi cukorral kő kemény habbá verem. A lisztet beleteszsem egy keverő tálba, beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot, a tejet, egy csipetnyi sütőport, és egy nyeletnyi olajat. Elkezdem összekeverni, közben szódavízzel kellő sűrűségüre higítom. Egy csipetnyi sót is teszek bele. Ezután belekerül a tojáshab, és nagyon óvatosan összekeverem. Ha ezzel megvagyok, félreteszem pihenni, közben megcsinálom a tölteléket.
A porcukorra rádarálom a diót, és jó alaposan összekeverem. Elkezdem kisütni a palacsintákat, úgy hogy a normál palacsintának kb dupla mennyiségét öntöm egy forró kiolajozott serpenyőbe. Ha megsült, kicsúszteatom egy tányérra, megkenem barack lekvárral, és rászórom a finom, diós tölteléket. Ezt addig ismételem, amíg szimpatikus méretűre nem tornyosul a desszertkülönlegességem.
Miután az utolsó réteget is rásuhintottam, elkészítem a csokoládémázt. Vajat, és csokit vízgőzön felolvaztok, és egy spatula segítségével szépen szétkenem a zserbópalacsintámon. Kicsit várok, hogy meghüljön, felszeletelem, és jóízüen megfalatozom.
Ha tetszett a Zserbó + palacsinta = zserbópalacsinta! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!