Hozzávalók
A sült sütőtökhöz
- 1 db sütőtök (kisebb)
- só
- olaj
A narancsos-uborkás dresszinghez
- 3 db narancs
- 1 szál kígyóuborka
- 1 db citrom
- 1 ek mustár
- 3 ek majonéz
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 1 db chilipaprika
- 1 ek chiliszósz
- 60 ml olaj
- ½ csokor petrezselyem
- 5 - 6 szál snidling
A morzsához
- 50 g parmezán
- 50 g panko morzsa vagy szárított kenyér
- 50 g kéksajt (helyettesíthető bármilyen lágy sajttal)
- só, bors
- ½ csokor petrezselyem
Sajtkrusztás sütötöksaláta
Hozzávalók
A sült sütőtökhöz
- 1 db sütőtök (kisebb)
- só
- olaj
A narancsos-uborkás dresszinghez
- 3 db narancs
- 1 szál kígyóuborka
- 1 db citrom
- 1 ek mustár
- 3 ek majonéz
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 1 db chilipaprika
- 1 ek chiliszósz
- 60 ml olaj
- ½ csokor petrezselyem
- 5 - 6 szál snidling
A morzsához
- 50 g parmezán
- 50 g panko morzsa vagy szárított kenyér
- 50 g kéksajt (helyettesíthető bármilyen lágy sajttal)
- só, bors
- ½ csokor petrezselyem
A sütőtököt megmossuk, negyedeljük, és héjával lefelé sütőpapírral borított tepsire fektetjük. A magházát benne hagyjuk a kioldódó illóolajok miatt. Sózzuk, meglocsoljuk olajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 50-60 percet sütjük, amíg puha nem lesz.
Az egyik narancsot kifilézzük, és felkockázzuk a gyümölcshúst. A kígyóuborkát is összevágjuk, és a narancshoz keverjük. A megmaradt narancsok és a citrom héját lereszeljük, a levüket kipréseljük, és egy turmixgépbe öntjük. Mellécsapjuk a mustárt, a majonézt, a mézet, egy csipet sót, a finomra vágott chilit, a chiliszószt és az olajat, majd homogénre turmixoljuk. A petrezselyem felét és a snidlinget felaprítjuk, majd a kész dresszingbe keverjük, amit ráöntünk a narancsos uborkára.
A parmezánt egy aprítógépben morzsásra zúzzuk, összekeverjük a panko morzsával (amit bátran helyettesíthetünk szárított-reszelt kenyérbéllel), és belemorzsoljuk a kéksajtot is, majd ragacsos-morzsásra őröljük. A cél az, hogy a kruszta a tökre tapadjon, viszont kellőképpen száraz is legyen a ropogás kedvéért. Sót, borsot és a megmaradt aprított petrezselymet is hozzákeverjük.
A megsült tököket kikanalazzuk a héjukból, a magokat eltávolítjuk, majd lapos szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tökszeleteket, alaposan megszórjuk a krusztával, majd felső sütéssel aranybarnára pirítjuk a morzsát.
Közben a salátát megmossuk, centrifugázzuk, tetszőlegesen felvágjuk, majd meglocsoljuk a dresszinggel, és a ropogós tökkel fogyasztjuk. Akinek nem lenne elég csípős, bátran rakjon rá még egy kis chiliszószt.
Ha tetszett a sajtkrusztás sütötöksaláta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!