Hozzávalók
A szószhoz
- 3 ek mustár
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek méz
- 2 tk currypor
- 1 - 2 tk Street Kitchen zöld csiliszósz
A húspogácsához
- 100 g lila hagyma
- 100 g póréhagyma
- 10 g reszelt fokhagyma
- 2 ek szőlőmagolaj (vagy más semleges ízű olaj)
- só, bors
- 500 g darált pulykaalsócomb
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt szerecsendió
Az összeállításhoz
- 1 db paradicsom (kb. 250 g)
- 0.25 fej jégsaláta
- 200 g cukkini
- 8 szelet bacon
- 160 g comté vagy más raclette-sajt
- 4 db hamburgerzsem
Hozzávalók
A szószhoz
- 3 ek mustár
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek méz
- 2 tk currypor
- 1 - 2 tk street kitchen zöld csiliszósz
A húspogácsához
- 100 g lila hagyma
- 100 g póréhagyma
- 10 g reszelt fokhagyma
- 2 ek szőlőmagolaj (vagy más semleges ízű olaj)
- só, bors
- 500 g darált pulykaalsócomb
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt szerecsendió
Az összeállításhoz
- 1 db paradicsom (kb. 250 g)
- 0.25 fej jégsaláta
- 200 g cukkini
- 8 szelet bacon
- 160 g comté vagy más raclette-sajt
- 4 db hamburgerzsem
Először a brutál pulykaburger szószát készítjük el, amihez az összes hozzávalót egy arra alkalmas edényben összekeverjük. Ízlés szerint készíthetjük erősebbre vagy enyhébbre, úgyhogy bátran játsszatok a chilivel.
A lila hagymát felkockázzuk, a póréhagymát, illetve az összeállításhoz való paradicsomot és cukkinit felszeleteljük, a jégsalátát leveleire szedjük.
A húspogácsához a felkockázott lila hagymát és a felszeletelt póréhagymát egy közepes lángon hevített serpenyőben, folyamatosan kevergetve, kicsit lepirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is, és sózzuk, borsozzuk. Akinek nem okoz problémát a nyers hagyma a húspogácsában, az nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést, mert enélkül is nagyon finom lesz! A lepirított hagymás alapot hozzáadjuk a nyers darált húshoz, fűszerezzük, alaposan összegyúrjuk, majd egyforma húspogácsákat formázunk belőle.
Egy erős lángon felhevített serpenyőben ropogósra sütjük a baconszeleteket, majd ugyanebben a serpenyőben addig sütjük az előzőleg kicsit megsózott cukkinikarikákat, amíg erőteljes barna színt nem kapnak. Ezután kiszedjük, és kissé megborsozzuk őket. Tisztára töröljük a serpenyőt, újra felhevítjük, körülbelül félujjnyi szőlőmagolajat löttyintünk bele, majd közepes-erős fokozaton, oldalanként 4 perc alatt készre sütjük a húspogácsákat.
Miután megfordítottuk a húspogácsát, a reszelt sajt is rákerül, a könnyebb olvadás érdekében ekkor le is fedhetjük a serpenyőt.
A félbevágott zsemlék belső felét is megpirítjuk egy kicsit, majd kezdődhet is a burger összeállítása! Már alulra is teszünk a mustáros szószból, hiszen nincs is rosszabb egy száraz burgernél, nem igaz?! A szósszal megkent zsemlén a kisebb darabokra tépett jégsalátával és két szelet paradicsommal ágyazunk meg a húspogácsának. Még egy kis kéksajtot is a paradicsomkarikákra morzsolunk, majd ráhelyezzük a húspogácsánkat, két szelet ropogósra sütött bacon társaságában. Néhány karika grillezett cukkinit is ráteszünk még, és alaposan meglocsoljuk a mustáros szószunkkal, végül a zsemle tetejével keretbe foglaljuk az összeállítást.
Egyszerre krémes és brutálisan erőteljes ízbomba az egész, egy valóban nem mindennapi pulykaburger, ami egészen biztosan a legelszántabb marhaburgerhívőket is elégedett csettintésre kényszeríti. Próbáljátok ki!
- Előkészítési idő: 15 perc
- Sütési idő: kb. 15 perc
- Összesen kb. 30 perc
Ha tetszett a brutál pulykaburger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!