Fantasztikus desszertek

Csokis-kókuszosbabka

Csokis-kókuszos babka

Hozzávalók
A tésztához
180 ml
tej
25 g
friss élesztő
80 g
kristálycukor
380 g
finomliszt
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
90 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
170 g
olvasztott vaj
100 g
barna cukor
25 g
kakaópor
40 g
kókuszreszelék
60 g
étcsoki
A sziruphoz
130 ml
víz
130 g
kristálycukor
1 ek
méz

Elkészítés

A csokis-kókuszos babka tésztájához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kanál cukrot, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut. A lisztbe rakjuk a tojást, a tojássárgáját, a többi cukrot és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt, újra átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. 

A töltelékhez az olvasztott vajban elkeverjük a barna cukrot, a kakaóport és a kókuszreszeléket, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát, és megszórjuk a kisebb darabokra vágott étcsokival vagy csokipasztillával. A hosszabbik oldalánál feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk a tekercset, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük. 

A kenyérsütő forma aljára vágunk egy darab sütőpapírt, belerakjuk a megformázott kalácsot, és 20 percig kelesztjük.  170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a babkát, és 40-45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg. 

Közben egy edénybe mérjük a vizet, a cukrot és a mézet, forralunk rajta egyet, majd mikor megsült a csokis-kókuszos babka, még melegen leöntjük a sziruppal. Megvárjuk, míg kihűl, és csak utána szeleteljük.

csokis-kokuszos-babka-2
Csokis-kókuszos babka (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 50 perc
  • Hűtés: 60 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Még több izgalmas sós és édes babka vár az oldalunkon:

Medvehagymás-krémsajtos babka

Marcipános-csokis babka

Tiramisu-babka

www.streetkitchen.hu

A klasszikus csokis babka felturbózott, kókuszos változatának senki sem tudott ellenállni, miután elkészült, és tuti te sem fogsz!

Hozzávalók

1 kb. 8 x 30 cm-es klasszikus kenyérsütő formához
A tésztához
180 ml
tej
25 g
friss élesztő
80 g
kristálycukor
380 g
finomliszt
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
90 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
170 g
olvasztott vaj
100 g
barna cukor
25 g
kakaópor
40 g
kókuszreszelék
60 g
étcsoki
A sziruphoz
130 ml
víz
130 g
kristálycukor
1 ek
méz

A csokis-kókuszos babka tésztájához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kanál cukrot, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut. A lisztbe rakjuk a tojást, a tojássárgáját, a többi cukrot és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt, újra átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. 

A töltelékhez az olvasztott vajban elkeverjük a barna cukrot, a kakaóport és a kókuszreszeléket, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát, és megszórjuk a kisebb darabokra vágott étcsokival vagy csokipasztillával. A hosszabbik oldalánál feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk a tekercset, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük. 

A kenyérsütő forma aljára vágunk egy darab sütőpapírt, belerakjuk a megformázott kalácsot, és 20 percig kelesztjük.  170 fokra előmelegített sütőbe toljuk a babkát, és 40-45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg. 

Közben egy edénybe mérjük a vizet, a cukrot és a mézet, forralunk rajta egyet, majd mikor megsült a csokis-kókuszos babka, még melegen leöntjük a sziruppal. Megvárjuk, míg kihűl, és csak utána szeleteljük.

csokis-kokuszos-babka-2
Csokis-kókuszos babka (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 50 perc
  • Hűtés: 60 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Még több izgalmas sós és édes babka vár az oldalunkon:

Medvehagymás-krémsajtos babka

Marcipános-csokis babka

Tiramisu-babka

Ha tetszett a Csokis-kókuszos babka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept