Hozzávalók
A tésztához
- 50 ml tej
- 1 csomag instant élesztő (7 g-os kiszerelés)
- 550 g finomliszt
- 10 g só
- 3 db tojás
- 100 ml víz
- 150 g puha vaj
A töltelékhez
- 2 csokor medvehagyma
- 20 g vaj
- 150 g krémsajt
- 150 ml tejföl
- 100 g ricotta
- 100 g reszelt sajt
- 1 db citrom leve
- só, bors
A tetejére
- 1 db tojás
- 25 g pisztácia
Hozzávalók
A tésztához
- 50 ml tej
- 1 csomag instant élesztő (7 g-os kiszerelés)
- 550 g finomliszt
- 10 g só
- 3 db tojás
- 100 ml víz
- 150 g puha vaj
A töltelékhez
- 2 csokor medvehagyma
- 20 g vaj
- 150 g krémsajt
- 150 ml tejföl
- 100 g ricotta
- 100 g reszelt sajt
- 1 db citrom leve
- só, bors
A tetejére
- 1 db tojás
- 25 g pisztácia
A langyos tejben felfuttatjuk az instant élesztőt kb. 5 perc alatt.
Egy dagasztógép dobjába rakjuk a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, az élesztős tejet és a vizet, és addig dagasztjuk a géppel, amíg nagyjából összeáll a tésztánk. Ekkor hozzáadjuk apránként a felkockázott vajat, és további 5-6 percig dagasztjuk, amíg egy fényes, ragacsos tésztát kapunk. Ekkor kiszedjük a dobból, lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd letakarva félrerakjuk kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez megmossuk a medvehagymát, levágjuk az alját, majd a maradék részt félbevágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk benne a medvehagyma szárát, majd lekapcsoljuk a lángot a serpenyő alatt és hozzádobjuk a medvehagyma leveleinek tetejét is.
Egy tálban kikeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a ricottát, a reszelt sajtot, a citromlevet, a sót, borsot, és belekeverjük a megfuttatott medvehagymát is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd egyenletesen megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk és a csíkos mintával felfelé szorosan összefonjuk a tésztát, a két végét pedig összenyomkodjuk és kissé behajtjuk a babka alá, hogy ne nyíljon szét. Egy hosszúkás kenyérformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a babkát.
Felverünk egy tojást, megkenjük vele a babka tetejét, megszórjuk aprított pisztáciával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-42 perc alatt készre sütjük. Mielőtt felvágnánk, várjunk minimum 30 percet, hogy tudjon hűlni.
- Elkészítési idő: 35 perc
- Kelesztési idő: 40-60 perc
- Sütési idő: 40-42 perc
Ha tetszett a medvehagymás-krémsajtos babka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!