Hozzávalók
A zsályás burgonyapüréhez
- 800 g burgonya
- só
- 25 g vaj
- 4 db zsályalevél
- 200 ml tej
- ½ csokor petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
- 1 db zsemle
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 tk majoránna
- 1 tk pirospaprika
- só
- 1 - 2 tk zsemlemorzsa + a forgatáshoz
A párolt hajdinához
- 50 g hajdina
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A körethez
- 100 g savanyú káposzta
- ½ csokor petrezselyem
Fasírtgolyós téli tál
A tél sztárzöldségével, a savanyú káposztával pedig még a bélmikrobiomot is megtámogathatjuk.
Hozzávalók
A zsályás burgonyapüréhez
- 800 g burgonya
- só
- 25 g vaj
- 4 db zsályalevél
- 200 ml tej
- ½ csokor petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
- 1 db zsemle
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 tk majoránna
- 1 tk pirospaprika
- só
- 1 - 2 tk zsemlemorzsa + a forgatáshoz
A párolt hajdinához
- 50 g hajdina
- 1 gerezd fokhagyma
- só
A körethez
- 100 g savanyú káposzta
- ½ csokor petrezselyem
A fasírtgolyós téli tálhoz a megtisztított burgonyát kockákra vágjuk és bő sós vízben, lefedve puhára főzzük. A vajat a zsályalevelekkel együtt mikróba tesszük, 1 perc alatt összemelegítjük, majd félretesszük.
A fasírthoz a zsemlét kisebb darabokra tépkedjük és vízbe áztatjuk. A hagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben elkezdjük megdinsztelni az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd 1 perc pirítás után félretesszük. A darált húshoz keverjük a tojást, a kinyomkodott zsemlét és a megpirított hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk és a zsemlemorzsával beállítjuk az állagát. A kész masszát nagyjából fél órára hűtőbe rakjuk.
A puhára főtt krumplit leszűrjük, áttörjük és közepes lángon melegítve, habverővel keverve hozzáadjuk a tejet és a zsályás vajat is úgy, hogy a zsályaleveleket kivesszük belőle. Végül belekeverjük a felaprított petrezselyemzöldet is.
A fasírtmasszából kisebb gombócokat formázunk, megforgatjuk zsemlemorzsában, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lefújjuk olajspray-vel, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (menet közben érdemes megforgatni a fasírtgolyókat, hogy egyenletesen süljenek át).
A hajdinát átmossuk – ez fontos lépés, mert így kevésbé lesz kesernyés az íze. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is és megsózzuk. Egy kisebb lábosban annyi vizet forralunk, ami épp ellepi a hajdinát. Beleöntjük a megpirított hajdinát, lefedjük és alacsony lángon készre pároljuk.
A savanyú káposztát átmossuk, lecsepegtetjük és összekeverjük az aprított petrezselyemzölddel. Tálaláskor a fasírtgolyókat tányérra helyezzük a zsályás burgonyapürével, a párolt hajdinával és a savanyú káposztával együtt.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Sütési idő: 25 perc
Ha tetszett a fasírtgolyós téli tál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Még több recept Evelyntől, itt:
Céklakrémes tészta feta sajttal
Gyümölcsös túrókrémes és avokádós-cottage cheese-es palacsinta