Hozzávalók
A lekváros réteghez
- 200 g sűrű baracklekvár
- 100 ml vörösbor
- 2 db fahéjrúd
- 2 db csillagánizs
- 6 - 7 db szegfűszeg
A tésztához
- 190 g liszt
- 10 g sütőpor (1 csomag)
- 10 g mézeskalács-fűszerkeverék
- 70 g cukor
- 120 g lágy vaj
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 4 db tojás
- 1 kg túró
- 3 ek tejföl
- 20 g kandírozott narancshéj
- 1 db citrom héja
- 110 g cukor
- 4 ek búzadara
A tetejére
- 2 db tojásfehérje
- 100 g cukor
Hozzávalók
A lekváros réteghez
- 200 g sűrű baracklekvár
- 100 ml vörösbor
- 2 db fahéjrúd
- 2 db csillagánizs
- 6 - 7 db szegfűszeg
A tésztához
- 190 g liszt
- 10 g sütőpor (1 csomag)
- 10 g mézeskalács-fűszerkeverék
- 70 g cukor
- 120 g lágy vaj
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 4 db tojás
- 1 kg túró
- 3 ek tejföl
- 20 g kandírozott narancshéj
- 1 db citrom héja
- 110 g cukor
- 4 ek búzadara
A tetejére
- 2 db tojásfehérje
- 100 g cukor
A lekváros réteghez a baracklekvárt egy gyorsforralóba kanalazzuk, összekeverjük a vörösborral, a fahéjjal, az ánizzsal és a szegfűszeggel, majd 10 percig forraljuk, hogy átvegye a fűszerek ízét, és elpárologjon a bor víztartalma, ezután kiszedjük a fűszereket, és félretesszük lehűlni.
A tésztához a lisztet átszitáljuk a sütőporral és a fűszerkeverékkel, beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, beleütjük a tojást, majd alaposan összedolgozzuk. A cél az, hogy kézzel jól formázható masszát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és az aljára egyengetjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre elősütni.
A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy külön tálba tesszük, a sárgáját pedig a túróhoz adjuk. A túrót összedolgozzuk a tojások sárgájával, a tejföllel, összetörjük kicsit egy kézi mixerrel, hogy ne legyen túl rögös. Ezután hozzákeverjük a kandírozott narancshéjat és a citrom lereszelt héját is.
A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd kb. a negyedével fellazítjuk a túrót, hogy össze tudjuk dolgozni a búzadarával. A megmaradt fehérjével fellazítjuk a keveréket, az elősütött tészta tetejére simítjuk, majd visszatesszük a 180 fokos sütőbe további 25 percre.
Közben a tetejére való tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és habzsákba töltjük. A lehűlt lekvárt szintén habzsákba töltjük. A megsült süteményt kivesszük a sütőből, és a tojásfehérjével csíkozzuk be először a tetejét, majd a kimaradó részeket a lekvárral töltjük ki, és utoljára visszatesszük a sütőbe még 10 percre, hogy a tojáshab külseje keményre süljön.
A kész süteményt hűvös helyre tesszük lehűlni, és lehetőleg egy éjszakát állni hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk.
Ha tetszett a karácsonyi Rákóczi túrós receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!