Hozzávalók
- 110 g pisztácia
- 250 g puha vaj
- 1 rúd vanília
- 3 db lime héja
- 250 g cukor
- 4 db tojás
- 100 g mandulaliszt
- 50 g liszt
A tetejére
- 30 g pisztácia
- 30 g mandula
- 50 g cukor
- 3 db lime leve
Hozzávalók
- 110 g pisztácia
- 250 g puha vaj
- 1 rúd vanília
- 3 db lime héja
- 250 g cukor
- 4 db tojás
- 100 g mandulaliszt
- 50 g liszt
A tetejére
- 30 g pisztácia
- 30 g mandula
- 50 g cukor
- 3 db lime leve
A pisztáciát egy serpenyőben folyamatos kavargatás, mozgatás mellett addig pirítjuk, amíg színt nem kapnak és egy kicsit ropogósabbak nem lesznek, aztán kiborítjuk egy tányérra, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, robotgépben finomra aprítjuk (már-már liszt állagúra). A puha vajat, a vaníliarúd magjait, a lime reszelt héját és a cukrot egy elektromos habverővel kihabosítjuk, majd a tojásokat egyesével hozzáadagoljuk, csak akkor beletéve a következőt, ha teljesen eldolgoztuk az előzőt. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet, a lisztet és a pisztáciából készült darálmányt, és jól eldolgozzuk.
A masszánkat beletesszük a tapadásmentes formánkba (ha szükséges, sütőpapírt is vághatunk bele), és 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Miután kivettük a tortát a sütőből, hagyjuk hűlni a formában, és amikor már szoba-hőmérsékletű (kb. 1-2 óra), akkor kifordítjuk a formából.
A torta tetejére való pisztáciát és mandulát egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és egy késsel rusztikus darabokra vágjuk. A cukrot és a lime-levet összeforraljuk, beledobjuk a rusztikusra vágott mandulát és pisztáciát, és addig forraljuk, amíg egy nagyon sűrű, ragacsos, szirupos állagot nem kapunk. Ezután a torta tetejére tesszük és eloszlatjuk rajta. A tortát opcionálisan fagyival vagy mascarponéval is fogyaszthatjuk.
Ha tetszett a lime-os-pisztáciás loaf receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon! Tudtátok, hogy már podcastünk is van? Kattintsatok ide, és hallgassátok meg az eddigi adásainkat!