Brutális kaják

Rakottkaralábé

Rakott karalábé

Hozzávalók
30 g
vaj
A sült karalábéhoz
1 kg
karalábé
2 ek
olaj
só, bors
A rizshez
200 g
rizs
400 ml
víz
A raguhoz
4 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
500 g
darált sertéshús
1 tk
pirospaprika
1 mk
őrölt római kömény
1 ek
sűrített paradicsom
300 - 400 ml
zöldségalaplé
A besamelhez
30 g
liszt
300 ml
tej
só, bors
0.25 db
szerecsendió reszelve
Az összeállításhoz
vaj a tepsi kikenéséhez
150 g
trappista sajt

Elkészítés

A rakott karalábé elkészítését azzal kezdjük, hogy a karalábét megpucoljuk, maximum fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, összeforgatjuk az olajjal, sóval,borssal, tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegtett sütőben 20 percig elősütjük.

A rizst a vízzel és sóval összekeverjük, majd a mikróban, maximum fokozaton 15 perc alatt megfőzzük.

A raguhoz egy serpenyőben közepes lángon az olajon lepirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a húst, és ha kifehéredett, megszórjuk a fűszerekkel, majd mehet rá a sűrített paradicsom. 2 percig pirítjuk, felöntjük az alaplével, és 30 percig főzzük. Ha szükséges, közben pótoljuk egy kis vízzel a nedvességet.

A besamelhez a  vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban és megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel, fűszerezzük, és sűrű krémet főzünk belőle.

Egy kivajazott tepsi aljára rakjuk a rizst, erre jöhet a húsos ragu, a sült karalábé, a besamel és végül a reszelt sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt hagyjuk állni 15 percig, aztán eshetünk is neki.

Elkészítési idő: 120 perc

rakott karalábé
Rakott karalábé (Fotó: Street Kitchen)

Ha még több esélyt adnál a karalábénak:

Paradicsomos bulgurral töltött karalábé

Tejszínes karalábéleves

Sült csirkecomb karalábés vajmártással

www.streetkitchen.hu

Bár sokunknak biztosan rossz élményei vannak a karalábéval (nekem is), de ennek a rakottasnak adjatok egy esélyt, mert a sütés itt is csodákat művel a karalábéval.

Hozzávalók

4 főre
30 g
vaj
A sült karalábéhoz
1 kg
karalábé
2 ek
olaj
só, bors
A rizshez
200 g
rizs
400 ml
víz
A raguhoz
4 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
500 g
darált sertéshús
1 tk
pirospaprika
1 mk
őrölt római kömény
1 ek
sűrített paradicsom
300 - 400 ml
zöldségalaplé
A besamelhez
30 g
liszt
300 ml
tej
só, bors
0.25 db
szerecsendió reszelve
Az összeállításhoz
vaj a tepsi kikenéséhez
150 g
trappista sajt

A rakott karalábé elkészítését azzal kezdjük, hogy a karalábét megpucoljuk, maximum fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, összeforgatjuk az olajjal, sóval,borssal, tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegtett sütőben 20 percig elősütjük.

A rizst a vízzel és sóval összekeverjük, majd a mikróban, maximum fokozaton 15 perc alatt megfőzzük.

A raguhoz egy serpenyőben közepes lángon az olajon lepirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a húst, és ha kifehéredett, megszórjuk a fűszerekkel, majd mehet rá a sűrített paradicsom. 2 percig pirítjuk, felöntjük az alaplével, és 30 percig főzzük. Ha szükséges, közben pótoljuk egy kis vízzel a nedvességet.

A besamelhez a  vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban és megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel, fűszerezzük, és sűrű krémet főzünk belőle.

Egy kivajazott tepsi aljára rakjuk a rizst, erre jöhet a húsos ragu, a sült karalábé, a besamel és végül a reszelt sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt hagyjuk állni 15 percig, aztán eshetünk is neki.

Elkészítési idő: 120 perc

rakott karalábé
Rakott karalábé (Fotó: Street Kitchen)

Ha még több esélyt adnál a karalábénak:

Paradicsomos bulgurral töltött karalábé

Tejszínes karalábéleves

Sült csirkecomb karalábés vajmártással

Ha tetszett a Rakott karalábé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept