Hozzávalók
A répakrémhez
- 800 g sárgarépa
- 1 ek méz
- 1 mk fahéj
- 1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
A babkához
- 180 ml zsírszegény tej
- 25 g friss élesztő
- 1 ek kristálycukor
- 380 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás + 1 db a lekenéshez
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A tálaláshoz
- 240 g NUTELLA® (15 g/adag)
Hozzávalók
A répakrémhez
- 800 g sárgarépa
- 1 ek méz
- 1 mk fahéj
- 1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
A babkához
- 180 ml zsírszegény tej
- 25 g friss élesztő
- 1 ek kristálycukor
- 380 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás + 1 db a lekenéshez
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj
A tálaláshoz
- 240 g NUTELLA® (15 g/adag)
A tésztához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 0,5 ek cukrot, és 1 ek lisztet, és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut.
Közben elkészítjük a tölteléket. A répából 1 kis maréknyit nagy lyukú reszelőn lereszelünk, a többit pedig feldaraboljuk, tepsibe rakjuk, összekeverjük a mézzel, és 180 fokra előmelegített sütőben 60 perc alatt puhára sütjük. Mikor megpuhult, a fahéjjal és a citromlével krémesre turmixoljuk, és hozzákeverjük a citromhéjat.
A liszthez adjuk a sót, a tojást, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a reszelt répát és a maradék cukrot. Elkezdjük összeállítani a tésztát, és amikor összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat, majd szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen kb. 35 percig kelesztjük.
Mikor megkelt a tészta, újra átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk a tekercset, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük.
A kenyérsütő forma aljára vágunk egy darab sütőpapírt, belerakjuk a megformázott kalácsot és 20 percig kelesztjük.
A tetejét megkenjük lazán felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a babkát és 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg. Szeletelés előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Végül minden szeletre kenünk 15 g NUTELLA®-t.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Kelesztési idő: 55 perc
- Sütési idő: 40 perc
Ha tetszett a répakrémes babka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!