Hozzávalók
A karamellhez
- 140 g cukor
- 170 ml konzerv kókusztej
- 1 csipet só
A tésztához
- 220 g mandula
- 25 g kakaópor
- 12 - 14 szem datolya
A krémhez
- 320 g kesudió
- 110 ml kókuszolaj
- 230 ml konzerv kókusztej
- 100 g porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 2 - 3 ek karamellszósz
A díszítéshez
- étcsokiforgács
Hozzávalók
A karamellhez
- 140 g cukor
- 170 ml konzerv kókusztej
- 1 csipet só
A tésztához
- 220 g mandula
- 25 g kakaópor
- 12 - 14 szem datolya
A krémhez
- 320 g kesudió
- 110 ml kókuszolaj
- 230 ml konzerv kókusztej
- 100 g porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 2 - 3 ek karamellszósz
A díszítéshez
- étcsokiforgács
Amire figyelni kell, hogy egy éjszakára be kell áztatni a kesudiót, így ez legyen az első lépés. Bő vízzel öntsük fel a sótlan kesudiót, és hagyjuk egy éjszakát pihenni.
Másnap a karamellszósz hozzávalóit egy kis lábasban 10-15 percig, közepes lángon, néha átkevergetve összeforraljuk. Közben a mandulát 190 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt megpirítjuk, majd ha langyosra hűlt, aprítógépbe tesszük, és apró szeműre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a kakaópor és a magozott datolya is, és jöhet egy alapos zúzás. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk (ha nem eléggé formázható, 1-2 szem datolyát adhatunk még hozzá), és egyenletesre simítjuk, majd bedobjuk a hűtőbe.
A krémhez a kesudióról leöntjük a vizet, lezúzzuk egy aprítógépben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A tortaformát kivesszük a hűtőből, a belső szélére sütőpapírcsíkot vágunk, és elsimítjuk benne a kesudiós krémalapot. Az egészet pár órára a fagyasztóba dobjuk, vagy egy éjszakára a hűtőbe, ezután pedig kevés étcsokival és az újramelegített karamellszósszal meglocsolva tálaljuk.
Ha tetszett a sós karamelles vegán „sajttorta” receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!