Hozzávalók
- 170 ml langyos tej
- 40 g kristálycukor
- 7 g porélesztő
- 480 g finomliszt
- só
- 3 db tojás
- 6 g vaníliaaroma
- 130 g szoba-hőmérsékletű vaj
- bő étolaj a sütéshez
A tetejére
- 100 g kristálycukor
- 30 g fahéj
Hozzávalók
- 170 ml langyos tej
- 40 g kristálycukor
- 7 g porélesztő
- 480 g finomliszt
- só
- 3 db tojás
- 6 g vaníliaaroma
- 130 g szoba-hőmérsékletű vaj
- bő étolaj a sütéshez
A tetejére
- 100 g kristálycukor
- 30 g fahéj
Egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral és a porélesztővel, és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson.
Egy dagasztógép dobjában elkeverjük a lisztet a sóval, majd alacsony fokozaton elkezdjük dolgoztatni a gépet és hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a maradék cukrot és a vaníliaaromát. Apránként hozzádobjuk a vajat is, majd hagyjuk, hogy a gép 5-8 perc alatt szép fényes, kissé ragacsos tésztát gyúrjon nekünk.
Egy habkártyával vagy olajos kézzel kiszedjük a tésztát a dobból egy lisztezett felületre. Kicsit átdolgozzuk még kézzel, majd egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy száraz konyharuhával, aminek köszönhetően a hőmérséklet állandó marad az edényben, majd letakarjuk egy nedves konyharuhával is, hogy a kelesztés során ne száradjon ki a tésztánk. Minimum 90 percre viszonylag melegebb helyre rakjuk, és hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.
A kelesztés után
A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával ujjnyi vastagságú kör alakúra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúróformával köröket szaggatunk a tésztából, majd a körök közepét kiszúrjuk egy 3 centi átmérőjű kiszúróformával vagy egy feles pohárral. A leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és további fánkokat szúrunk ki belőle.
Egy lábasban olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete kb. 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre sütni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel letakart tepsire szedjük ki a fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja. Mikor kisült az összes fánk, megforgatjuk mindkét oldalukat az előre kikevert cukor-fahéj kombóban.
Elkészítési idő: 40 perc
Kelesztési idő: 110 perc
Sütési idő: 15 perc
Ha tetszett a svéd fahéjas-cukros fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!