Vega
A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
- 120 g gersli
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 100 g dió
- 200 g gomba
- 120 g konzervlencse
- só, bors
- 6 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 fej fejes káposzta
- 1 db tojás
- 500 g savanyú káposzta
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 1 ½ l zöldségalaplé
- 10 - 15 szem egész bors
- 5 - 6 db babérlevél
- 120 tejföl
A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
- 120 g gersli
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 100 g dió
- 200 g gomba
- 120 g konzervlencse
- só, bors
- 6 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 fej fejes káposzta
- 1 db tojás
- 500 g savanyú káposzta
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 1 ½ l zöldségalaplé
- 10 - 15 szem egész bors
- 5 - 6 db babérlevél
- 120 tejföl
A vega töltött káposzta elkészítéséhez a gerslit egy evőkanál olívaolajon kicsit lepirítjuk, megsózzuk, majd háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük.
A vöröshagymát, a fokhagymát és a sárgarépát egy aprítógépben ledaráljuk (ezt a lépést kiválthatjuk azzal, hogy nagyon apróra vágjuk a zöldségeket, a géppel időt spórolunk), majd egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon lepirítjuk. A diót nagyon apróra vágjuk, a már lepirult zöldséges alapunkhoz dobjuk, és 3-4 percig tovább pirítjuk. A megfőtt gerslit és a répás-hagymás-diós alapot egy keverőtálba kanalazzuk.
A serpenyőben most a kis darabokra vágott gombát és a leszűrt lencsét fogjuk lepirítani egy evőkanál olívaolajon, 6-7 perc alatt. Mikor ezzel megvagyunk, mehet a keverőtálba a gerslis-zöldséges töltelékalaphoz, majd mehet hozzá bőségesen só, bors, füstölt paprika, és elkeverjük. Hagyjuk 30 percet hűlni.
Egy lábasban vizet forralunk. A fejes káposztának kivágjuk a torzsáját, majd egy villát szúrunk a helyére, és 30 másodpercig megmártóztatjuk a forró vízben. Ez azért szükséges, hogy a káposzta külső leveleit könnyedén le tudjuk szedni. Amikor leszedtük a külső 4-5 levelet, ismét a forró vízbe mártjuk a káposztát, megismételve az előző lépést. 20-22 levélre lesz szükségünk a töltéshez. A maradék káposztát vékony csíkokra vágjuk, ezt majd az alaphoz fogjuk használni. A lefejtett káposztaleveleket még 20-25 másodpercre a forró vízbe mártjuk, hogy könnyebb legyen feltekerni a töltés után.
Amikor kihűlt a töltelék, beleütünk egy tojást, és összedolgozzuk a masszát. Egy nagy lábasba rakjuk a savanyú káposztát és a felcsíkozott fehér káposztát, ráöntjük az aprított paradicsomot, szórunk rá füstölt paprikát, és alaposan elkeverjük.
A káposztaleveleknek kivágjuk a torzsáját, majd egy-két evőkanálnyi tölteléket teszünk a közepükbe. Két oldalról behajtjuk a levelet, szorosan feltekerjük, majd két oldalán óvatosan benyomjuk, hogy biztosan ne essenek szét a töltött káposztáink. Ráhalmozzuk a töltött káposztaleveleket a káposztás-paradicsomos alap tetejére, felöntjük zöldségalaplével, szórunk rá egész borsot és babérlevelet, majd lefedve, alacsony lángon, 60-65 percig főzzük.
Tálalás:
Mikor elkészült, egy csipesz segítségével óvatosan átszedjük a töltött káposztákat egy másik lábasba, és jöhet is a tálalás! Egy jó nagyot merítünk a savanyú káposztás alapból, ráhelyezünk 2-3 gombócot, majd megküldjük egy jó nagy adag tejföllel, ahogy azt illik, és indulhat is a zaba! Előre szólok, tuti lesz néhány húsevő, aki szívesen lecsapna a vega változatra…
- Előkészítési idő: 35 perc
- Főzési idő: 65 perc
Ha tetszett a vega töltött káposzta gerslivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több karácsonyi vega fogás:
Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével