Hozzávalók
A lazachoz
- 500 g (4 kisebb szelet) friss lazac
- 3 db mandarin
- 100 ml pezsgő
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy marék friss bébispenót
A montenegrói tepsis krumplihoz
- 500 g krumpli (pucolt mennyiség)
- 3 ek kukoricadara
- 2 tk fokhagymapor
- 2 tk őrölt kömény
- 1 mk füstölt pirospaprika
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
A mártogatóshoz
- 2 fej cékla (nagy)
- 1 mk majonézes torma
- 3 ek tejföl
- 3 ek habtejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 kis csokor friss kapor
Mandarinos pezsgős lazac ropogós sült krumplival
Hozzávalók
A lazachoz
- 500 g (4 kisebb szelet) friss lazac
- 3 db mandarin
- 100 ml pezsgő
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy marék friss bébispenót
A montenegrói tepsis krumplihoz
- 500 g krumpli (pucolt mennyiség)
- 3 ek kukoricadara
- 2 tk fokhagymapor
- 2 tk őrölt kömény
- 1 mk füstölt pirospaprika
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
A mártogatóshoz
- 2 fej cékla (nagy)
- 1 mk majonézes torma
- 3 ek tejföl
- 3 ek habtejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 kis csokor friss kapor
A céklákat megmossuk, alufóliába csomagoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órán át sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A sütőt visszavesszük 150 fokra, és amíg lehűl, addig előkészítjük a krumplit: megpucoljuk, cikkekre vágjuk és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és lefedjük egy alufóliával. Berakjuk a 150 fokos sütőbe és fél órán át sütjük. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát és 200 fokra állítjuk a sütőt, majd további fél órán át sütjük.
Közben a halat is el tudjuk készíteni: a pezsgőt összekeverjük a mandarinok reszelt héjával és kifacsart levével, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a lazacszeletekre. Kb. fél órát hagyjuk pácolódni, majd az olívaolajon egy serpenyőben, közepes hőfokon oldalanként 5-5 percig pirítjuk, úgy, hogy először a bőrével lefelé, mert így lesz nagyon ropogós.
Ezután rádobáljuk a spenótleveleket, elzárjuk és egy alufóliával letakarva még kb. 5 percig pihentetjük. Közben a mártogatóshoz a tejszínt és a tejfölt egy habverővel kihabosítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kihűlt céklát, a felaprított kaprot, zúzott fokhagymát, majonézes tormát és sózzuk, borsozzuk. A lazacot a sült krumplival és a céklás mártogatóssal tálaljuk.