Hozzávalók

2
főre
+
150 g füstölt kolozsvári szalonna
2 ek olívaolaj
250 g spagetti
4 db tojás
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
80 g parmezán
150 - 200 ml tészta-főzővíz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Az eredeti carbonara

A világ legjobb kajái sorozatban nem mehetünk el szó nélkül az egyik legnagyobb olasz klasszikus mellett: jön az eredeti carbonara receptje, amit még az olasz nagymamámtól tanultam.
Kipróbáltam, jóóó lett!
522
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+
150 g füstölt kolozsvári szalonna
2 ek olívaolaj
250 g spagetti
4 db tojás
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
80 g parmezán
150 - 200 ml tészta-főzővíz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

Az eredeti carbonara titka

Ez nem más, mint az egyszerűség: persze nem szeretnénk a tejszínes-sonkás-sajtos verzió létjogosultságát tagadni, hiszen egy finom kajáról van szó, de elég messze van az eredeti carbonara recepttől. Az ugyanis egy szimplán tojásközpontú étel, amit a pirított szalonna, a sok-sok pecorino/parmezán sajt és persze a még több bors dob fel. A neve kb. annyit tesz, hogy a szénégető spagettije, ami egyébként egy teljesen valid névválasztás: ha elképzelitek, hogy szénégető munkások vagytok, és 12 óra meló után hazaestek, akkor valószínűleg nem egy lightos sali lesz minden vágyatok. Inkább egy nagy adag szénhidrát és zsír, és ezt ez a kaja tökéletesen hozza is!

Tojás ügyek

A kaja lelke a tojás, és egyben ez az egyetlen pont, ahol kezdő carbonara főzők el tudják szúrni a receptet: ha nincs kellő mennyiségű parmezán hozzáadva, és nem kapja meg a serpenyőben azt az utolsó kis hőkezelést, amire szüksége van, akkor egy folyós valamit fogunk kapni, ha viszont egy picit túltoljuk a hőt, akkor könnyen rántottává alakulhat az ebédünk. Ezért aztán az eredeti carbonara recept titka, hogy ezt a balanszt tökéletesre hangoljuk: ha ez sikerül, a végeredmény valami egészen elképesztően isteni finom lesz.

RECEPT:

A carbonara az olaszok egyik legjobb tésztaétele, amit pofonegyszerű elkészíteni. Felejtsétek el a porokat és alapokat, ezentúl csak így fogjátok csinálni ezt a kaját!

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és kb. 2 evőkanál olajon lassan megpirítjuk, majd elzárjuk. Közben a tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy keveset megtartunk a tészta főzővizéből. 

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót is. 

A kifőtt tésztát beleforgatjuk a pirított szalonnába. Összerázzuk, majd ráöntjük a tojásos keveréket, a tészta főzővizét, és ha kicsit kihűlt a serpenyő, picit visszarakjuk a tűzre. Folyamatosan rázogatjuk addig, amíg az egész krémes nem lesz. 

carbonara
Az eredeti carbonara

Friss parmezánnal, olívaolajjal és borssal tálaljuk.

Carbonara spagetti: pecorino és pancetta nélkül már nem is az igazi?

De. Minden carbonara recept alatt fogtok találni kommentelőket, akik szerint ha ezek az alapanyagok nem kerülnek bele a carbonárába, akkor a Föld letér a pályájáról és belezuhan a Napba. Viszont mint azt bizonyára sejtettétek, ez nem igaz. Ha sajtról van szó, akkor az a lényeg, hogy valamilyen keményebb fajta legyen, ez nyugodtan lehet a boltokban gyakrabban fellelhető parmezán is. Szalonna ügyileg pedig valami vastagabb darabokra vágható, zsírosabb dolog lesz az ideális választás: az Erdély-Olaszország tengelyen mozgova nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kolozsvári szalonna és a pancetta közeli rokonságban állnak egymással, no para.

  • Elkészítési idő: 20 perc

Ha tetszett az eredeti carbonara receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a tésztareceptek is érdekelhetnek a Street Kitchen oldaláról:

Megúszós bolognai sütőben sütve

Az ultimate bolognai házi tagliatellével

A tökéletes bolognai spagetti


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?