Hozzávalók
A raguhoz
- 500 darált marha- vagy sertéshús (vagy fele-fele)
- 150 ml tej
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 150 - 200 ml vörösbor
- 250 ml passata
- 200 ml víz/alaplé
A tésztához
- 400 g 00-ás tésztaliszt vagy finomliszt
- 2 csipet só
- 4 tojás
- pár csepp víz
A tetejére
- reszelt parmezán
Hozzávalók
A raguhoz
- 500 darált marha- vagy sertéshús (vagy fele-fele)
- 150 ml tej
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 150 - 200 ml vörösbor
- 250 ml passata
- 200 ml víz/alaplé
A tésztához
- 400 g 00-ás tésztaliszt vagy finomliszt
- 2 csipet só
- 4 tojás
- pár csepp víz
A tetejére
- reszelt parmezán
A darált húst egy tálban összekeverjük a tejjel, és legalább 30 percig hagyjuk állni a hűtőben. Ettől lesz a hús a végén szuper puha.
Egy serpenyőben alaposan lepirítjuk az apróra vágott hagymát, a lereszelt zellert és sárgarépát az olívaolajon. Ezt a triót hívják amúgy a sofritónak. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a vörösborral. Amikor az nagyjából elpárolgott, rátesszük a beáztatott darált húst, és addig pirítjuk, amíg a nedvesség nagyjából elfő.
Beleöntjük a passatát és a vizet vagy alaplevet, majd fedő alatt, néha megkevergetve legalább 1½ órát rotyogtatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, egy deszkára szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, amibe beleütjük a tojásokat. Villával felverjük, majd kívülről befelé haladva elkezdjük összedolgozni a liszttel. Amikor az egész morzsalékos, állunk neki gyúrni.
Ha nehezen akar összeállni, pár csepp vizet adunk hozzá. Addig gyúrjuk, amíg szép egyenletes a felülete.
A tésztát aprítógépben is el tudjuk készíteni. Ehhez a gépbe ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, majd aprítani kezdjük. Amikor már morzsalékos, deszkára borítjuk, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, szintén pár csepp vízzel segítsünk magunknak a gyúrásban.
A kész tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, és legalább 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben. Felhasználás előtt kb. 10 perccel vegyük ki, utána már dolgozhatunk is vele.
A hűtőből kivéve elfelezzük, és tésztagéppel vagy sodrófával megfelelő vastagságúra nyújtjuk, végül egy éles késsel, vagy pizzavágóval kellő hosszúságúra és szélességűre metéljük.
Bő, sós forró vízben 3-4 percig főzzük, leszűrve mehet is a mártásba, összekevererjük, majd jó sok parmezánnal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett az ultimate bolognai házi tagliatellével receptje és kíváncsiak vagytok, még milyen pastákakat készítettünk a Nagy Tésztakönyvben, irány az SK SHOP!