A citromos-ricottás tagliatelle elkészítéséhez egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a felaprított bacont ropogósra pirítjuk benne. Egy papírtörlővel kibélelt tálba szedjük és leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. Egy mozsárba dobjuk a ropogós bacondarabokat és addig zúzzuk, míg finom szemű morzsát kapunk. A baconos serpenyőt ne mossuk el, mert később még használni fogjuk.
A tésztát lobogó sós vízben felrakjuk főni, és 5-6 perc alatt al dentére készítjük.
Kikeverjük a ricottás szószunkat, amihez egy tálba tesszük a ricottát, hozzáadjuk egy citrom reszelt héját és levét, és belereszeljük a parmezánt. Végül hozzákeverjük a finomra aprított bazsalikomot, és borsozzuk. A tészta főzővizéből 3-4 merőkanálnyit hozzáadunk a szószunkhoz, és kikeverjük.
Leszűrjük a tésztát és a baconzsíros serpenyőbe dobjuk, 1-2 perc alatt lepirítjuk benne, majd hozzáadjuk a szószt és 2-3 perc alatt összemelegítjük. Reszelünk bele még egy kis parmezánt, majd jöhet a tálalás.
Egy adag tésztát elhelyezünk egy tányéron, megszórjuk friss bazsalikomlevelekkel, reszelt citromhéjjal és a baconmorzsával.
Elkészítési idő: 20 perc

Ha odáig vagy a tagliatelle tésztáért:
Sült karfiolos-baconös-tejszínes tagliatelle