Hozzávalók
- 200 g húsos szalonna (kockázható)
- 500 g krumpli
- 250 g liszt
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 250 ml tejföl
- 200 g juhtúró
- 1 csokor kapor
Hozzávalók
- 200 g húsos szalonna (kockázható)
- 500 g krumpli
- 250 g liszt
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 250 ml tejföl
- 200 g juhtúró
- 1 csokor kapor
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd félretesszük. A krumplit meghámozzuk és lereszeljük a reszelő legkisebb lyukú oldalán. Összekeverjük a liszttel, kevés sóval, a tojással és, ha bírjuk az erős ízeket. a szétnyomott fokhagymával. Lehetőleg egy kiskanállal (és nem pedig a galuskaszaggatóval) forró, de nem lobogó, vízbe szaggatjuk a sztrapacskát, és közepes hőmérsékleten megfőzzük, azaz megvárjuk amíg feljönnek a galuskák a víz színére és utána még főzzük néhány percig. Leszűrjük és összeforgatjuk némi szalonnazsírral.
Kevés szalonnazsíron a tejfölt és a juhtúrót átkeverjük és néhány percig melegítjük közepes hőfokon, majd összekeverjük a galuskát a juhtúrós keverékkel, friss vágott kaporral és mehet is egy hőálló tálba.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük a sztrapacskát. Tálalásnál megszórjuk a ropogós szalonnával.