Hirdetés
Hirdetés

Mamma mia! Itt a carbonara gnocchi!

A gnocchiról sokan gondolják, hogy rettenetesen nehéz elkészíteni, pedig ennek pont az ellenkezője igaz rá. Azt meg ugye mindenki tudja, hogy bármilyen szósszal tálaljátok, biztosan finom lesz a végeredmény. Na de nem annyira, mint amilyen ez a carbonara gnocchi lett! Ha szeretitek a nagyon extra kajákat, akkor mindenképp mentsétek le ezt a receptet!
Hirdetés

Hozzávalók 2 személyre:

A gnocchihoz:

  • 500 g krumpli
  • 120-130 g sima liszt
  • 2 közepes tojás sárgája
  • egy reszelésnyi szerecsendió
  • só, bors

A carbonara mártáshoz:

  • 100 g bacon
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 40 g parmezán
  • só, bors
Fotó: Szilágyi Nóri

A gnocchihoz a krumplit héjastul megfőzzük mikróban (legmagasabb fokozaton, kb. 10-12 perc, amíg teljesen megpuhul), vagy hagyományos módon. A főtt krumplinak lehúzzuk a héját és egy krumplinyomóval egy nyújtódeszkára vagy egy teljesen tiszta konyhai munkalapra terítjük és megvárjuk, míg kézmelegre hűl. Ekkor jöhet a liszt, majd a tojássárgája, mindkét hozzávaló egyenletesen eloszlatva a krumplin. Só, bors, kis szerecsendió és egy minél kevesebb mozdulattal történő összeforgatás következik. Nem szabad erősen gyúrni, minél könnyedebb és lazább mozdulatokkal csak addig dolgozzunk, míg egyenletesenen összekeveredik a krumpli a liszttel és a tojással. Közben egy nagyobb lábasban felteszünk sós vizet melegedni. A deszkát enyhén belisztezzük, a tészta kb. ötödrészét lecsípjük és a lisztes felületen ügyesen gnocchi vastagságú kukacot hengerelünk a tenyerünkkel és átgörgetjük úgy, hogy finoman lisztes legyen a felülete. Egy éles késsel kb. 3 cm-es darabokat vágunk belőle és a gnocchikat egy liszttel meghintett tányérra pakoljuk. A főzővíznek nem szabad forrnia, csak éppen gyöngyöznie, ekkor jöhetnek bele a gnocchik szépen egyszerre. Az első 2 percben tilos kevergetni, és utána is csak óvatosan egyszer-egyszer. Összesen 8 percig főzzük, majd leszűrjük.

Fotó: Szilágyi Nóri

Miközben főnek a gnocchik, előkészítjük a carbonara mártást: egy serpenyőbe nyomunk 1 evőkanál olajat és a kis darabokra vágott bacont közepes lángon lepirítjuk jó alaposan. Az egész tojásokat és tojássárgáját felverjük a finomra reszelt parmezánnal, sóval és jó sok borssal. Leszűrés előtt a gnocchi főzőlevéből 2 evőkanálnyit elkeverünk a tojásos-sajtos cuccban, a leszűrt gnocchikat pedig rögtön rádobjuk a már nem túl forró bacon-re. Ráöntjük a tojásos mártást és összekeverjük jó alaposan. Alacsony lángon a serpenyőt mozgatva rázogatjuk egészen addig, míg teljesen sűrű, krémes lesz a mártás, ez kb. 3-4 perc. Vigyázzatok, mert ha túl forró a serpenyő vagy nem mozgatjátok folyamatosan, rántottaszerű darabok lesznek benne és az nem frankó!! Ha kész, dobunk rá még egy kis parmezánt, szűz olívaolajat, borsot és már falhatjátok is. Mamma mia!

Fotó: Szilágyi Nóri
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások