Hozzávalók
A gnocchihoz
- 500 g krumpli
- 120 - 130 g sima liszt
- 2 db közepes tojás sárgája
- 1 reszelésnyi szerecsendió
- só, bors
A carbonara mártáshoz
- 100 g bacon
- 2 egész tojás
- 3 db tojássárgája
- 40 g parmezán
- só, bors
Hozzávalók
A gnocchihoz
- 500 g krumpli
- 120 - 130 g sima liszt
- 2 db közepes tojás sárgája
- 1 reszelésnyi szerecsendió
- só, bors
A carbonara mártáshoz
- 100 g bacon
- 2 egész tojás
- 3 db tojássárgája
- 40 g parmezán
- só, bors
Gnocchi:
A gnocchihoz a krumplit héjastul megfőzzük mikróban (legmagasabb fokozaton, kb. 10-12 perc, amíg teljesen megpuhul), vagy hagyományos módon. A főtt krumplinak lehúzzuk a héját és egy krumplinyomóval egy nyújtódeszkára vagy egy teljesen tiszta konyhai munkalapra terítjük és megvárjuk, míg kézmelegre hűl. Ekkor jöhet a liszt, majd a tojássárgája, mindkét hozzávaló egyenletesen eloszlatva a krumplin.
Só, bors, kis szerecsendió és egy minél kevesebb mozdulattal történő összeforgatás következik. Nem szabad erősen gyúrni, minél könnyedebb és lazább mozdulatokkal csak addig dolgozzunk, míg egyenletesenen összekeveredik a krumpli a liszttel és a tojással. Közben egy nagyobb lábasban felteszünk sós vizet melegedni. A deszkát enyhén belisztezzük, a tészta kb. ötödrészét lecsípjük és a lisztes felületen ügyesen gnocchi vastagságú kukacot hengerelünk a tenyerünkkel és átgörgetjük úgy, hogy finoman lisztes legyen a felülete.
Egy éles késsel kb. 3 cm-es darabokat vágunk belőle és a gnocchikat egy liszttel meghintett tányérra pakoljuk. A főzővíznek nem szabad forrnia, csak éppen gyöngyöznie, ekkor jöhetnek bele a gnocchik szépen egyszerre. Az első 2 percben tilos kevergetni, és utána is csak óvatosan egyszer-egyszer. Összesen 8 percig főzzük, majd leszűrjük.
Carbonara szósz:
Miközben főnek a gnocchik, előkészítjük a carbonara mártást: egy serpenyőbe nyomunk 1 evőkanál olajat és a kis darabokra vágott bacont közepes lángon lepirítjuk jó alaposan. Az egész tojásokat és tojássárgáját felverjük a finomra reszelt parmezánnal, sóval és jó sok borssal.
Leszűrés előtt a gnocchi főzőlevéből 2 evőkanálnyit elkeverünk a tojásos-sajtos cuccban, a leszűrt gnocchikat pedig rögtön rádobjuk a már nem túl forró bacon-re. Ráöntjük a tojásos mártást és összekeverjük jó alaposan. Alacsony lángon a serpenyőt mozgatva rázogatjuk egészen addig, míg teljesen sűrű, krémes lesz a mártás, ez kb. 3-4 perc. Vigyázzatok, mert ha túl forró a serpenyő vagy nem mozgatjátok folyamatosan, rántottaszerű darabok lesznek benne és az nem frankó!! Ha kész, dobunk rá még egy kis parmezánt, szűz olívaolajat, borsot és már falhatjátok is. Mamma mia!