Hirdetés

TOP 3 hideg leves: orvosság kánikula ellen

Hirdetés

TOP 3 hideg leves: orvosság kánikula ellen

Hirdetés

Enni még akkor is kell, ha nem vágytok semmi másra, csak egy jeges pohár vízre. Épp ezért most összeszedtük azokat a hideg leves receptjeinket, melyek egészen biztosan étvágyat csinálna és fel is töltenek energiával.

1. Kukorica gazpacho
A klasszik gazpachot szinte mindenki ismeri! Nyáron az egyik legtutibb leves, frissítő és brutál egészséges. Ez a változata kukoricával készül, amihez simán mehet a konzerv változat, mert a sok friss paradicsommal és fűszerekkel így is isteni finom lesz!

Fotó: Szilágyi Nóra

Hozzávalók (2 személyre)

  • 10 db piros koktélparadicsom
  • 10 db sárga koktélparadicsom
  • 1 kukoricakonzerv leszűrve (140 g)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél kis chilipaprika
  • 30 ml olívaolaj
  • 15 ml balzsamecet
  • 70 ml víz
  • fél lime leve
  • 1 kis csokor koriander
  • bors
  • a tetejére: joghurt

Egy késes aprítóban lezúzzuk a hozzávalókat és ha szükséges még botmixerrel krémesítjük a levest. Jól behűtve, joghurttal tálaljuk.
Tipp: Hogyha még intenzívebb ízeket szeretnénk, félbevágjuk a koktélparadicsomokat és egy forró serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk őket, majd utána turmixoljuk.

2. Édesburgonya krémleves
Édesburgonyát gyakorlatilag egész évben lehet kapni a piacokon, és érdemes ki is használni ezt a szuer zöldséget! Nem csak klasszikus fűszeres, forró, amolyan igazi téli levest tudunk belőle összerakni, hiszen hidegen is szuperfinom, frissítő levest készíthetünk!

Fotó: Gerócs Balázs

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 500 g édesburgonya
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vaj
  • 200 ml víz (vagy zöldségalaplé)
  • 100 ml  tejföl
  • bors
  • szerecsendió

A fehérrépát, sárgarépát és édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk. A vajat egy forró serpenyőbe dobjuk és üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát és az újhagymát, majd pár perc múlva mehet rá a fokhagyma is. Beledobáljuk a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés szerecsendiót, majd felöntjük a vízzel (vagy alaplével) és kb. 30 percig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Kb. 20 perc után mehet bele a tejföl, majd egy alapos pürésítés botmixerrel. Melegen is szuper, de ha hagyjuk kihűlni, úgy még tökéletesebb. Az újhagyma zöldjével, tejföllel és popcornnal díszíthetjük.

3. Sült paprikás hideg paradicsomleves
Létezik paradicsomleves betűtészta nélkül. Csak ne a menzán keressétek, hanem természetesen itt nálunk. Azt gondolhatjátok, hogy ez nem egy átlagos paradicsomleves, hiszen felturbóztuk sült paprikával, sok zöldfűszerrel és ráadásul hidegen ettük. 

Fotó: Horváth Zsuzsi

Hozzávalók (4 személyre)

  • 2 kápia paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hámozott paradicsom konzerv, darabolt (vagy finom nyári napérlelte paradicsom)
  • 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • olívaolaj, só, bors, friss oregano, friss bazsalikom, babérlevél
  • levesbetétnek: ciabatta, mini mozzarella golyók

A paprikákat megmossuk és szárazra töröljük, majd a sütő grillfokozatán 200 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Negyed óránként megforgatjuk őket, hogy minden oldaluk szépen megsüljön. A héja egészen megfeketedik, de az a jó. Ha elkészült, akkor egy tálba rakjuk őket és folpackkal lefedjük. A saját gőzében hűl langyosra, így könnyen le lehet húzni a héját és kiszedni a magjait. Még jobb ha a paprikasütést kerti grillen, szabad tűz fölött végezzük, akkor igazán füstös íze lesz, ami nagyon jól áll a levesnek is.
Egy kanál olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és zellerszárat. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd felöntjük a hámozott paradicsom konzervvel, a passzírozott paradicsommal és az alaplével és beledobjuk a lehéjazott sült paprikát is. Fűszerezzük: só, bors, egy ág friss oregano és egy babérlevél. Felforraljuk és kb. negyed órán át főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és egészen lehűtjük. Közben felkockázzuk a ciabattát és egy forró serpenyőben olívaolajon aranybarnára pirítjuk. A kihűlt levest durvára vágott friss bazsalikommal, a pirított kenyérkockákkal, mozzarella golyókkal és néhány csepp olívaolajjal tálaljuk. Természetesen akinek nincs türelme kivárni, hogy lehűljön a leves, melegen is nekieshet.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások