Hozzávalók
- 5 dl joghurt
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db kígyóuborka
- 3 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 3 dkg földimogyoró
- 3 dkg törökmogyoró
- 2 marék apróra zúzott jég
- 1 - 2 ág friss kapor
- 1 - 2 ág friss menta
- 1 - 2 ág friss petrezselyem
- 1 dl víz
- 1 ½ db citrom leve
- 1 ½ tk őrölt bors
Balkáni tarator leves
Hozzávalók
- 5 dl joghurt
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db kígyóuborka
- 3 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 3 dkg földimogyoró
- 3 dkg törökmogyoró
- 2 marék apróra zúzott jég
- 1 - 2 ág friss kapor
- 1 - 2 ág friss menta
- 1 - 2 ág friss petrezselyem
- 1 dl víz
- 1 ½ db citrom leve
- 1 ½ tk őrölt bors
A megmosott uborkák végeit levágjuk, kettévágjuk őket, egy kanállal kikaparjuk a magjait és nagyon apró kockákra vágjuk. Az uborka kockákat egy szűrőbe tesszük, rászórunk 1 teáskanál sót és kb. 15 percig hagyjuk a levét lecsöpögni. Egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk a magokat, hagyjuk kihűlni, majd felaprítjuk őket. A joghurtot, vizet, olívaolajat, citromlét egy habverővel alaposan elkeverjük. Egy mozsárban összepépesítjük, 2 teáskanál sóval, a fokhagymákat és a leveshez adjuk. A leveshez keverjük a felaprított zöldfűszereket, a lecsöpögtetett uborkát, a magvak felét és 1 marék apróra tört jeget. A tetejét egy pár csepp olívaolajjal, még egy kis aprított maggal és zöldfűszerekkel tálaljuk.