Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt (BL55)
- só
- 5 db tojás
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek víz
A paradicsomszószhoz
- 1 szál répa
- ½ fej hagyma (50 g)
- 1 szál angolzeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 ml olívaolaj
- 200 g konzerv darabolt paradicsom
- só, bors
- ½ tk szárított oregánó
- 1 csokor bazsalikom
A ricottás töltelékhez
- 30 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g leveles paraj
- só
- 1 mk őrölt bors
- ½ db szerecsendió
- 250 g ricotta
- 1 db tojás
- 100 g pecorino romano
A tálaláshoz
- ½ csokor bazsalikom
- 20 g pecorino romano
- olívaolaj
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt (BL55)
- só
- 5 db tojás
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek víz
A paradicsomszószhoz
- 1 szál répa
- ½ fej hagyma (50 g)
- 1 szál angolzeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 ml olívaolaj
- 200 g konzerv darabolt paradicsom
- só, bors
- ½ tk szárított oregánó
- 1 csokor bazsalikom
A ricottás töltelékhez
- 30 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g leveles paraj
- só
- 1 mk őrölt bors
- ½ db szerecsendió
- 250 g ricotta
- 1 db tojás
- 100 g pecorino romano
A tálaláshoz
- ½ csokor bazsalikom
- 20 g pecorino romano
- olívaolaj
A Lajos-féle ravioli tésztájának összeállításához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és mélyedést formázunk bele a tojásoknak, megsózzuk, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk az olajat és a vizet. Egy tésztavágó segítségével morzsalékos állagúra dolgozzuk, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk, és fóliába csomagolva félrerakjuk pihenni.
Paradicsomszósz:
A paradicsomszószhoz a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy késes aprítóban 20 ml olívaolajjal együtt apróra zúzzuk. A többi olívaolajat egy gyorsforralóban közepes lángon felhevítjük, és megpirítjuk rajta az összezúzott zöldségeket, majd ráöntjük a konzerv darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, és beledobjuk az összevágott bazsalikomot is. Alacsony lángon további 10 percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön.
Töltelék:
A ricottás töltelékhez először egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát. Kicsit megpirítjuk és rádobjuk a parajleveleket, majd megsózzuk, átforgatjuk és összefonnyasztjuk. Borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egy vágódeszkára terítjük, és késsel kicsit átvágjuk a leveleket. A ricottát egy keverőtálban elkeverjük egy tojással és a reszelt pecorino sajttal, majd hozzákeverjük a fonnyasztott parajt.
A tésztát 2 mm vastag, nagyjából egyforma szélességű téglalappá nyújtjuk, majd kicsit megkenjük vízzel. A töltelékből kb. 1 teáskanálnyi adagokat oszlatunk el egyenletes távolságra egymástól, majd a tészta felső részét ráhajtva befedjük, és a széleket összenyomkodjuk. Ezután kerek fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk a raviolikat, és a szélét villával lenyomkodjuk, hogy főzés közben biztosan ne nyíljon szét.
Sós, lobogó vízben addig főzzük, míg feljön a víz tetejére, majd még további kb. 1 percig.
A paradicsomszószból szedünk egy serpenyőbe egy adagot, kb. 50 ml tésztafőző vízzel felforraljuk, majd beleszedjük a kifőtt tésztákat, és megszórjuk vágott bazsalikomlevelekkel. Tányérba szedjük, és reszelt pecorinóval megszórva, néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Ha tetszett a Lajos-féle ravioli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!