Hirdetés

Sáfrányos-kápiás rizottó gesztenyével és savanyított simejivel

Hozzávalók

2 - 4
főre
+
5 db kápia paprika
1 l alaplé
1 csipet sáfrány
1 fej hagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
2 - 3 szál zellerszár
250 g arborio rizottórizs
2 dl száraz fehérbor vagy martini
só, bors
60 g reszelt parmezán
1 csokor snidling
1 ek sótlan vaj

A savanyított simeji gombához

1 marék simeji gomba
100 ml víz
50 ml száraz fehérbor
80 ml fehérborecet
30 g cukor
10 g só

A tálaláshoz

1 marék főtt vagy sült gesztenye
10 g parmezánforgács
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Sáfrányos-kápiás rizottó gesztenyével és savanyított simejivel

Egy rizottó akkor jó, ha krémes, kicsit folyós, és van egy kis harapása a rizsnek. Hoztam nektek egy karácsonyi hangulatú gesztenyés verziót, ami egy kicsit édes, kicsit savanyú, kicsit sós, de így kerek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

2 - 4
főre
+
5 db kápia paprika
1 l alaplé
1 csipet sáfrány
1 fej hagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
2 - 3 szál zellerszár
250 g arborio rizottórizs
2 dl száraz fehérbor vagy martini
só, bors
60 g reszelt parmezán
1 csokor snidling
1 ek sótlan vaj

A savanyított simeji gombához

1 marék simeji gomba
100 ml víz
50 ml száraz fehérbor
80 ml fehérborecet
30 g cukor
10 g só

A tálaláshoz

1 marék főtt vagy sült gesztenye
10 g parmezánforgács
Bevásárlólistához adom

4 db kápia paprikát 200 fokra előmelegített sütőbe teszünk kb. 25 percre, majd kivesszük, alufóliával letakarjuk, és várunk 10 percet, hogy felpuhuljon a héja. Meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsából botmixer segítségével krémet csinálunk.

A savanyító léhez mindent összekeverünk, felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk a gombákat. Tálalásig félretesszük.

Az alaplevet a sáfránnyal feltesszük melegíteni. A finomra vágott hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat olívaolajon megfonnyasztjuk (ne kapjon színt), majd hozzáadjuk a rizst. 1-2 perc pirítás után ráöntjük a fehérbort, és addig főzzük, amíg a rizs teljesen be nem itta. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk a sóval, mert még parmezán is kerül bele, ami már eleve sós. Az alaplevet merőkanalanként adagoljuk hozzá, mindig megvárva, míg felszívja az előző adagot a rizs. Addig főzzük, amíg még van a rizsnek egy kis „harapása”. Ekkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott maradék kápiánkat és a kápiakrémet. Beleszórjuk a parmezánt, az apróra vágott snidlinget, elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat. Végeredménynek egy nagyon krémes állagot kell kapnunk.

Tálalásnál megszórjuk még egy kis friss snidlinggel és a simeji gombával, rátördeljük a gesztenyét, és egy hámozó segítségével parmezánforgácsokat húzunk rá.

Sáfrányos-kápiás rizottó

Ha tetszett a sáfrányos-kápiás rizottó receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások