Hozzávalók
A lencsés raguhoz
- 150 g köles (főzés előtti súly)
- 4 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- só, bors
- 2 tk sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 ml zöldségalaplé
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt paprika
- 2 db babérlevél
- 2 konzerv lencse lecsepegtetve (1 konzerv 310 g)
A káposztás raguhoz
- 4 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 750 - 1000 g savanyú káposzta
- 100 ml víz
- 1 tk füstölt paprika
A tetejére
- 300 g tejföl
- 1 tk füstölt paprika
- 1 nagy csipet keményítő
- só
Hozzávalók
A lencsés raguhoz
- 150 g köles (főzés előtti súly)
- 4 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- só, bors
- 2 tk sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 ml zöldségalaplé
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt paprika
- 2 db babérlevél
- 2 konzerv lencse lecsepegtetve (1 konzerv 310 g)
A káposztás raguhoz
- 4 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 750 - 1000 g savanyú káposzta
- 100 ml víz
- 1 tk füstölt paprika
A tetejére
- 300 g tejföl
- 1 tk füstölt paprika
- 1 nagy csipet keményítő
- só
A kölest bő, sós vízben megfőzzük és leszűrjük.
A káposztás raguhoz az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és rárakjuk a savanyú káposztát. Alacsony hőmérsékleten 10 percig pirítjuk, majd feljebb vesszük a lángot, és kb. 10 perc alatt kicsit lepirítjuk az egészet. Ráöntjük a vizet, megszórjuk a paprikával és ha nagyjából elpárolgott, a víz elzárjuk.
A lencsés raguhoz az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a sűrített paradicsomot, és jól lepirítjuk. Rányomjuk a fokhagymát. Felöntjük 100 ml alaplével, majd ha rottyant egyet, beleszórjuk az összes fűszert, elkeverjük, és ráöntjük a maradék alaplevet. Felforraljuk, hozzáadjuk a lencsét, és 5-10 percig rotyogtatjuk. Végül belekeverjük a kölest is a lencseraguba.
A tetejére kikeverjük a hozzávalókat. A tepsi aljára rakjuk a lencsés ragu felét, erre jöhet a káposzta fele, majd a maradék lencse, és a legvégén a maradék káposzta. Lekenjük a tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.
Ha tetszett a vega erdélyi rakott káposzta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!