Hozzávalók
4
személyre
- 4 db közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
- 50 dkg paradicsom
- 40 dkg tv paprika
- 1 db csípős zöldpaprika
- 2 fej közepes vöröshagyma
- 70 g rizs
- 1 ½ dl viz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított majoranna
- 1 csapott mk őrölt kömény
- 1 csapott ek fűszerpaprika
- 1 mk Worchestershire szósz (elhagyható)
- Só, bors
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 4 dkg reszelt sajt
Zé-féle lecsóval töltött padlizsán
A lecsónak minden verziója imádni való, én speciel a rizses lecsót nyomom leginkább. Ez most itt ennek egy felturbózott változata, ahol még pluszban jó sok sült padlizsán kerül bele a rendszerbe. Ráadásul az egész nagyon pofássá és könnyen adagolhatóvá válik annak köszönhetően, hogy ezt a padlizsános-rizses lecsót visszatöltjük a padlizsánok héjába, a tetejére pedig ropogós sajtos morzsát sütünk. Tessék tesztelni!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hozzávalók
4
személyre
- 4 db közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
- 50 dkg paradicsom
- 40 dkg tv paprika
- 1 db csípős zöldpaprika
- 2 fej közepes vöröshagyma
- 70 g rizs
- 1 ½ dl viz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított majoranna
- 1 csapott mk őrölt kömény
- 1 csapott ek fűszerpaprika
- 1 mk Worchestershire szósz (elhagyható)
- Só, bors
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 4 dkg reszelt sajt
- A megmosott padlizsánokat a szárukkal együtt hosszában félbevágjuk és a húsukat óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a héjat ne sértsük meg.
- A padlizsánokat a beirdalt felükkel felfelé tepsibe dobjuk, meglocsoljuk étolajjal és megsózzuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Közben elkészítjük a rizses lecsót. Egy felhevített serpenyőbe 4 evőkanál étolajat locsolunk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd a kis kockára vágott paprikákat.
- Kockára vágjuk a paradicsomot, ezt is a serpenyőbe dobjuk és sóval, borssal, vékony szeletekre vágott fokhagymával, őrölt köménymaggal, majorannával, pirospaprikával és egy kis Worchestershire szósszal ízesítjük.
- Hozzáadjuk a rizst és felöntjük egy kevés vízzel. Időnként átkeverve alacsony lángon addig pároljuk az egészet, míg a rizsszemek puhulni kezdenek, de még van egy kis tartásuk, “al denték”. Megkóstoljuk, állítunk a fűszerezésen, ha szükséges.
- Közben a sütőből kiszedett és kicsit hűlni hagyott padlizsánok húsát egy kanállal kikaparjuk, vigyázva arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg. A kikapart padlizsánhúst a lecsóhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
- A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és mindegyiket alaposan megtöltjük a padlizsános-rizses lecsóval. Azért, hogy szép fazonjuk legyen, kicsit megnyomkodva formázhatjuk is őket.
- A megtöltött padlizsánok tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, majd grill fokozaton az egészet addig sütjük, míg a morzsa szépen rápirul. Mint a legtöbb padlizsános étel, ez is nagyon finom langyosan, nem kell feltétlen forrónak lennie!
Hozzászólások