Hozzávalók
A házi udon tésztához
- 15 g só
- 280 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 135 ml víz
A pirított tésztához
- ½ fej lila hagyma (100 g/fej)
- ½ db zöld kalifornia paprika
- ½ db piros kalifornia paprika
- 100 g marhacomb
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 ek szaké
- 2 tk só
- ½ tk őrölt fekete bors
- 1 ek étolaj
A tálaláshoz
- 2 ek katsuobushi bonito pehely (opcionális)
Hozzávalók
A házi udon tésztához
- 15 g só
- 280 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 135 ml víz
A pirított tésztához
- ½ fej lila hagyma (100 g/fej)
- ½ db zöld kalifornia paprika
- ½ db piros kalifornia paprika
- 100 g marhacomb
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 ek szaké
- 2 tk só
- ½ tk őrölt fekete bors
- 1 ek étolaj
A tálaláshoz
- 2 ek katsuobushi bonito pehely (opcionális)
A házi udon tészta elkészítésével kezdünk. A sót belekeverjük a lisztbe, majd lassan adagolva hozzáöntjük a vizet. Mivel az udonnak viszonylag alacsony a víztartalma, elsőre egy szárazabb tésztát fogunk gyúrni belőle. Nem kell aggódni, ha elsőre nem lesz sima a tészta felszíne.
Miután összeállt, hagyjuk pihenni 30 percet. Amikor letelt az idő, a tésztát egy sima deszkára helyezzük, egy nagy sodrófa segítségével „lépegetve” kicsit kilapítjuk, feltekerjük, majd ezt a folyamatot legalább 8-10 percen át ismételgetjük, amíg egy teljesen sima tésztát kapunk.
Ez egy igen idő- és erőigényes munka, ezért a japán tésztamesterek hagyományosan egy frissen tartó zacskóba helyezve és egy ronggyal letakarva, szó szerint lábbal lépegetve szokták simára gyúrni a tésztát. Amikor látjuk, hogy már szép sima a tésztánk, gombóccá formázzuk és egy edénybe helyezzük, amiben letakarva 2 órát pihentetjük.
A deszkát jól belisztezzük, majd a pihentetett tésztát egy nyújtófa segítségével kb. 5 mm vastagságú négyzet alakúra nyújtjuk. Amikor megvagyunk, még egyszer belisztezzük a tészta felületét, és egy laza hengerré tekerjük, hogy könnyebb legyen vágni. Egy késsel 6 mm széles csíkokra vágjuk a tésztát, de egyéni preferencia szerint lehet vékonyabb is. Gyöngyöző vízben 10 perc alatt készre főzzük a tésztát, majd leszűrjük és a pirításig félretesszük hűlni.
A pirított tészta elkészítése:
A zöldségeket vékonyan felcsíkozzuk, a marhacombot pedig izomszállal merőlegesen vékony szeletekre vágjuk. Egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, a mirint, a szakét, az osztrigaszószt, a sót és a borsot.
Egy serpenyőben olajat melegítünk, előpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a marhahúst. 1 percig pirítjuk, és hozzáadjuk a paprikákat. Belerakjuk a lecsepegtetett udon tésztát és hozzáadjuk a szószt is, majd pirítás közben alaposan átkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, és tálalhatjuk is. Fogyasztáskor opcionálisan egy kis szárított-füstölt tonhalpehellyel még jobban feldobhatjuk a tésztánkat.
- Elkészítési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: 3,5 óra
- Főzési idő: 20 perc
Ha tetszett a pirított házi udon tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Bejött az udon tészta? Próbáljátok ki még több frankó ázsiai tésztát:
Brokkolis, mogyorós, csirkés soba tészta
Chili oil noodles, avagy a chilis-olajos ázsiai tészta