Hozzávalók
A chiliolajhoz (8 főre)
- 2 ek chilipehely
- 1 mk fehér bors
- 2 ek szezámmag
- 1 ek só
- 1 ek víz
- 0.25 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 250 ml napraforgóolaj
- 1 db csillagánizs
A csirkehúsos salátához
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander
- 2 db csirkecombfilé
- 2 cm gyömbér
- 1 szál újhagyma
- 2 ek főzőbor
Az öntethez
- 2 ek házi chiliolaj
- 2 ek osztrigaszósz
- 1 ek világos szójaszósz
- 2 ek fekete rizsecet vagy balzsamecet
- 1 tk kristálycukor
- ½ tk só
Hozzávalók
A chiliolajhoz (8 főre)
- 2 ek chilipehely
- 1 mk fehér bors
- 2 ek szezámmag
- 1 ek só
- 1 ek víz
- 0.25 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 250 ml napraforgóolaj
- 1 db csillagánizs
A csirkehúsos salátához
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor koriander
- 2 db csirkecombfilé
- 2 cm gyömbér
- 1 szál újhagyma
- 2 ek főzőbor
Az öntethez
- 2 ek házi chiliolaj
- 2 ek osztrigaszósz
- 1 ek világos szójaszósz
- 2 ek fekete rizsecet vagy balzsamecet
- 1 tk kristálycukor
- ½ tk só
A tépett csirkehúsos saláta hidegen elkészítésének első lépéseként összedobjuk a házi chiliolajat. Egy hőálló tálkába helyezzük a chilipelyhet, a fehér borsot, a szezámmagot és a sót. Egy kevés vízzel benedvesítjük az egész mixet (így nem fog odaégni a végén), majd alaposan összekeverjük.
A lila hagymát csíkokra, a fokhagymát és a gyömbért pedig darabokra vágjuk. A serpenyőben olajat melegítjük, majd előpirítjuk benne a lila hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csillagánizst. Közepes lángon pirítjuk, majd amikor aranybarnára sültek a hagymák, egy szűrőn keresztül egyből rászűrjük a chilipelyhes mixbe. A sistergő olajban azonnal kijönnek az aromák, ezzel készen is van a házi chiliolajunk.
- Elkészítési idő: 15 perc
Tépett csirkehúsos saláta:
A tépett csirkehúsos saláta elkészítéséhez a fokhagymát és a koriandert felaprítjuk. A csirkét forrásban lévő vízben, nagy lángon kb. 20 percig előfőzzük a szeletelt gyömbérrel és újhagymával, valamint a főzőborral együtt. Amikor elkészült, jeges vízbe helyezzük 10 percre, hogy lehűljön, így a csirke húsa rugalmasabb lesz.
Amíg hűl a húsunk, a salátaöntet hozzávalóit összekeverjük egy tálban.
A csirkehúst kivesszük a jeges vízből, egy konyharuhával kicsit leitatjuk róla a vizet, majd egy villa segítségével csíkokra tépkedjük. A tálalóedénybe tesszük a csirkét, és hozzákeverjük az aprított koriandert és a felszeletelt fokhagymát. Ráöntjük az öntetet, kicsit elkeverjük, és készen is vagyunk. Ha csípősebben szeretnéd, akkor akár friss chilikarikákat is keverhetsz bele.
- Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a tépett csirkehúsos saláta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!