Hozzávalók
- 200 g füstölt szalonna
- 400 g vöröshagyma
- 6 - 8 g fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 ek pirospaprika
- csípős pirospaprika ízlés szerint
- 2 tk őrölt kömény
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 3 - 4 ág rozmaring
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 - 2 db krumpli
- 1 kg csontos birkahús
- 800 g birkalapocka vagy -comb
- 500 ml vörösbor
- só
Hozzávalók
- 200 g füstölt szalonna
- 400 g vöröshagyma
- 6 - 8 g fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 ek pirospaprika
- csípős pirospaprika ízlés szerint
- 2 tk őrölt kömény
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 3 - 4 ág rozmaring
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 - 2 db krumpli
- 1 kg csontos birkahús
- 800 g birkalapocka vagy -comb
- 500 ml vörösbor
- só
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és alacsony lángon kisütjük a zsírját. Ezen pirítjuk meg a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, amit addig főzünk, míg összeszottyad. Felöntjük 100 ml vízzel, majd megszórjuk a pirospaprikával és a többi fűszerrel. Ezután hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
A vizet folyamatosan pótolva fél órát főzzük a krumplit, majd belerakjuk a csontos húst, amit szintén fél órán át főzünk, közben sózzuk. Visszapirítjuk zsírjára a pörköltet, hozzáadjuk a felkockázott combot vagy lapockát, és felöntjük a vörösbor egyharmadával. Innentől kezdve kb. 3 órán keresztül főzzük a pörköltet, a szaftot folyamatosan, apránként pótolva vízzel és a vörösborral, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Főtt krumplival, vagy akár friss kenyérrel és kovászos uborkával tálaljuk.