Hozzávalók
A raguhoz
- 100 g paprikás kolbász
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500 g darált sertéshús
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 500 ml alaplé
A besamelhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- só, bors
- 0.25 db friss szerecsendió
- 5 ek tejföl
Az összerakáshoz
- 1 kg krumpli
- 7 db főtt tojás
- 100 g gouda sajt
Hozzávalók
A raguhoz
- 100 g paprikás kolbász
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500 g darált sertéshús
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 500 ml alaplé
A besamelhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- só, bors
- 0.25 db friss szerecsendió
- 5 ek tejföl
Az összerakáshoz
- 1 kg krumpli
- 7 db főtt tojás
- 100 g gouda sajt
A darált húsos rakott krumpli elkészítéséhez a krumplit megmossuk, és héjastul egy nagy tálban kb. 70%-osra puhítjuk a mikróban, vagy bő vízben megfőzzük. A lényeg, hogy ne legyen teljesen puha, hanem könnyen lehessen szeletelni. Ennek ideje méret függvénye, de egy átlagos krumpli 800 Watton kb 10-12 perc alatt ér el ide. Amíg fő, elkészítjük a ragut és a besamelt.
A raguhoz a kolbászt apróra vágjuk, és elkezdjük pirítani az olajon. Ha elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk az apróra vágott hagymákat, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután mehet rá a darált hús. Ha nagyjából eltűntek a nyers részek, rárakjuk a sűrített paradicsomot, és jól lepirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével, és kb. 15 percet rotyogtatjuk, viszonylag sűrűbb ragut kell kapni.
A besamelhez a felolvasztott vajon közepesen erős lángon 2-3 percig pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel, és néha átkeverve, csomómentes mártást főzünk belőle. A végén belekeverjük a fűszereket és a tejfölt is, majd elzárjuk.
A megfőtt krumpli héját leszedjük, és 2-3 mm vastag szeleteket vágunk belőle. A sajtot lereszeljük, a főtt tojást maximum fél cm vastag szeletekre vágjuk.
A rakott krumpli összeállítása, sütése:
Egy kb. 25 x 20 cm nagyságú tepsit enyhén kiolajozunk, belerakjuk a krumpli felét, erre jöhet a ragu fele, a tojásszeletek fele, majd a besamel fele. Ezután rárakjuk a maradék krumplit. A maradék besamelbe ilyenkor keverünkk 2-3 evőkanálnyi ragut a színe kedvéért. A krumplira jöhet az összes ragu, a tojás és a besamel. Ráreszeljük a sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett a darált húsos rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!