Hozzávalók
A káposztás alaphoz
- 750 g savanyú káposzta
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g füstölt kolbász
- só, bors
- 100 - 150 ml víz
A raguhoz
- 750 g darált sertéshús
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g füstölt szalonna
- 150 ml víz
- 3 tk pirospaprika
- 2 tk őrölt kömény
- só,bors
- 200 g rizs
A tetejére
- 4 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- só
Hozzávalók
A káposztás alaphoz
- 750 g savanyú káposzta
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g füstölt kolbász
- só, bors
- 100 - 150 ml víz
A raguhoz
- 750 g darált sertéshús
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g füstölt szalonna
- 150 ml víz
- 3 tk pirospaprika
- 2 tk őrölt kömény
- só,bors
- 200 g rizs
A tetejére
- 4 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- só
Az erdélyi rakott káposzta alapjához a savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A zsíron megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát,és a felkarikázott kolbászt. Rádobjuk a savanyú káposztát, kicsit sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel, majd 30-40 percig pároljuk.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
Egy másik edényben a raguhoz szintén lepirítjuk az aprított hagymát, fokhagymát és az apró kockákra vágott szalonnát.
Ezután felöntjük fél deci vízzel, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és felöntjük még 1 deci vízzel. Alacsony lángon lassan főzzük 15 percig. Amikor a húsos ragu készen van, összekeverjük a rizzsel. Egy magas falú tepsi aljára tesszük a káposzta ⅓ részét, rá a hús felét, arra jöhet a maradék káposzta fele, a hús másik fele, majd maradék káposzta.
A tetejét megkenjük a liszt, tejföl, pirospaprika és kevés só keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk pirultra a tetejét.