A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A pulykasülthöz
- 2 kg pulykamell
- 200 g főtt gesztenye
- 120 g libaháj
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- só, bors
- ½ db szerecsendió
- 2 szál bazsalikom
- 2 db tojás
- 2 ek zabpehely
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek paradicsompüré
A tepsibe
- 2 szál angolzeller (50 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 ág rozmaring
- 500 ml csirkealaplé
- 100 g vaj
A hercegnőburgonyához
- 800 g burgonya
- só
- ½ db szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 20 g parmezán sajt
- 2 db tojás
A mártáshoz
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek finomliszt
- 50 ml víz
- 50 ml habtejszín
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A pulykasülthöz
- 2 kg pulykamell
- 200 g főtt gesztenye
- 120 g libaháj
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- só, bors
- ½ db szerecsendió
- 2 szál bazsalikom
- 2 db tojás
- 2 ek zabpehely
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek paradicsompüré
A tepsibe
- 2 szál angolzeller (50 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 ág rozmaring
- 500 ml csirkealaplé
- 100 g vaj
A hercegnőburgonyához
- 800 g burgonya
- só
- ½ db szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 20 g parmezán sajt
- 2 db tojás
A mártáshoz
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek finomliszt
- 50 ml víz
- 50 ml habtejszín
A pulykamellet egy vékony, hegyes késsel felszúrjuk és a közepéből kivágunk egy kb. 4 cm átmérőjű darabot. A kivágott hús kétharmadát felvágjuk ledarálható méretűre, a többit pedig felkockázzuk és félretesszük.
A darálásra szánt húshoz hozzákeverjük a gesztenye kétharmadát, a libahájat, a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a petrezselyem felaprított szárát, sózzuk, borsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Az így kapott keveréket ledaráljuk, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és a tépkedett bazsalikomleveleket. Hozzáadjuk a maradék felaprított gesztenyét és a felkockázott húst is. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan összekeverjük a tölteléket.
Egy alufóliára terítünk egy réteg folpackot, majd erre jöhet a töltelék. Hengeresre formázzuk, mindkét végét szorosan becsavarjuk, majd fagyasztóba rakjuk, hogy szépen tudjuk majd tölteni.
Tipp: Eddig a folyamatig érdemes eljutni előző nap, mert a tölteléknek 5-6 óra kell a fagyasztóban, hogy keményre fagyjon.
A megfagyott tölteléket kicsomagoljuk, a felületét megkenjük olajjal és betöltjük a felszúrt pulykamellbe. A megtöltött húst 4-5 helyen megkötözzük spárgával, majd alaposan sózzuk, borsozzuk és bekenjük paradicsompürével.
A sütőtepsi alját kibéleljük a rusztikusra vágott zöldségekkel és a rozmaringágakkal. A forró alaplében feloldjuk a vajat, és ezt is a tepsibe öntjük. A zöldségágyra ültetjük a megtöltött pulykamellet, lefedjük alufóliával és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 2 órára. Félidőnél kivesszük és meglocsoljuk a húst a szaftjával.
2 óra sütés után újabb locsolás következik, aztán megemeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Újabb 1 órát sütjük így a húst, majd megint meglocsoljuk a kisült szafttal, és már fólia nélkül visszatesszük még 30 percre, hogy szépen megpiruljon.
A hercegnőburgonyához a megtisztított burgonyát felkockázzuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és még forrón áttörjük. Sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és a reszelt parmezánt. Várunk, hogy langyorsa hűljön a massza, majd hozzákeverjük a tojássárgájákat is.Ezután csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Befejezés és tálalás
A pulyka alatt keletkező szaftot a zöldségekkel együtt egy lábasba öntjük, és a tetején összegyűlt zsírt egy kisebb forralóba kanalazzuk. Az így kapott zsírban nagyobb lángon megpirítjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a szaft többi részével. A lisztet kikeverjük a vízzel, és ezzel sűrítjük a mártásunkat. Hozzáadjuk a tejszínt is, és krémesre turmixoljuk. A felszeletelt pulykát a hercegnőburgonyával és a mártással tálaljuk.
- Elkészítési idő: 2 óra
- Sütési idő: kb. 4 óra
- Hűtés: legalább 5 óra
Ha tetszett a gesztenyével töltött pulykamell hercegnőburgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!