Hozzávalók
- 5 - 6 fej hagyma (kb. 1 kg)
- 5 - 6 gerezd fokhagyma
- 70 - 80 ml olaj
- só
- 1 ek őrölt kömény
- 1 csapott ek édes chilipehely
- 1 csapott tk erős chilipehely
- ½ konzerv paradicsompassata (kb. 200-250 g)
- 1 l víz
- 1 csapott ek fokhagyma-granulátum
- 100 g bolti pirított hagyma (kb. 8 ek)
- 1 tk durvára őrölt bors
- 4 konzerv nagy szemű fehérbab (4 x 350 g)
Hozzávalók
- 5 - 6 fej hagyma (kb. 1 kg)
- 5 - 6 gerezd fokhagyma
- 70 - 80 ml olaj
- só
- 1 ek őrölt kömény
- 1 csapott ek édes chilipehely
- 1 csapott tk erős chilipehely
- ½ konzerv paradicsompassata (kb. 200-250 g)
- 1 l víz
- 1 csapott ek fokhagyma-granulátum
- 100 g bolti pirított hagyma (kb. 8 ek)
- 1 tk durvára őrölt bors
- 4 konzerv nagy szemű fehérbab (4 x 350 g)
A hagymás-bab az az étel, amit így, vagy úgy, de mindenki szeret és mindenki készített már. Mutatom én hogyan készítem a szerkesztőségben.
A hagyma felét finomra vágjuk, a másik felét felszeleteljük. A szeleteknek nem kell vékonynak lenniük, hogy szép nagy, pirítható felületük legyen. A fokhagymát felszeleteljük.
Egy nagy lábast felforrósítunk, és beleöntünk 50 ml olajat. Elsőként a fokhagymát pirítjuk meg benne, majd rászórjuk a finomra vágott hagymát is, és megsózzuk, hogy kihasználjuk a vízelvonó hatást. Lepirítjuk, majd rászórjuk a köményt, átpirítjuk, hogy kiadja az ízét, és beleszórjuk a kétfajta chilipelyhet. Kevergetve fél percet pirítjuk, majd beleöntjük a paradicsompassatát, ezzel is átpirítjuk, és felöntjük egy liter forró vízzel. Beleszórjuk a fokhagymaport, a pirított hagymát, a durva borsot, sózzuk, és addig főzzük kevergetve, amíg besűrűsödik.
Közben megpirítjuk a szeletelt hagymát egy felforrósított serpenyőben, kevés olajon. Sózzuk, hogy még hamarabb bronzos színűre piruljon, majd a felhasználásig félretesszük.
A paradicsomos alapba öntjük a babkonzervek levét, és kb. 40 perc alatt sűrűre visszaforraljuk, majd beleszórjuk a babot, felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük.
Beletesszük a karamellizált szeletelt hagymát is, összeforraljuk, ha kell, ízlés szerint utánaízesítünk, és már kínálhatjuk is, ha kedves a fogsorunk.
Ha tetszett a Lajos-féle hagymás bab recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!