A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A gombóchoz
- 1 kg burgonya (tisztítva)
- só
- 30 g kacsazsír
- 2 db tojás
- 300 g finomliszt + a formázáshoz
A raguhoz
- 80 g kacsazsír
- ½ db paradicsom (90 g/db)
- ½ db tv-paprika (90 g/db)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 l csirkealaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 500 g darált pulykacomb
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk majoránna
- 150 g tejföl
- 2 ek finomliszt
A befejezéshez
- 2 ek kacsazsír
- 100 g zsemlemorzsa
- só
Hortobágyi gombóc
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A gombóchoz
- 1 kg burgonya (tisztítva)
- só
- 30 g kacsazsír
- 2 db tojás
- 300 g finomliszt + a formázáshoz
A raguhoz
- 80 g kacsazsír
- ½ db paradicsom (90 g/db)
- ½ db tv-paprika (90 g/db)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 l csirkealaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 500 g darált pulykacomb
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk majoránna
- 150 g tejföl
- 2 ek finomliszt
A befejezéshez
- 2 ek kacsazsír
- 100 g zsemlemorzsa
- só
A hortobágyi gombóc elkészítésének első lépéseként a kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még forrón áttörjük. A kihűlt burgonyát sózzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tojásokat, és összekeverjük. Mehet hozzá a liszt is, jól összedolgozzuk, majd letakarva pihentetjük.
A forró kacsazsírban lepirítjuk a paradicsomot és a paprikát, majd ha szép barnára sültek, mehet rá a felaprított fokhagyma és a finomra vágott vöröshagyma. Amikor így együtt jól összepirult az egész, kevés alaplével felöntjük, majd megszórjuk a fűszerpaprikával.
Miután visszapárologott, újra hozzáadunk az alapléből, és így főzzük tovább. Mikor zsírjára visszapirult, belerakjuk a darált húst, a borsot és majoránnát. Az alaplé fokozatos hozzáadásával és visszapárolásával készre főzzük.
Amikor a kimért alapléből már csak 1 l van hátra, azt egyben hozzáadjuk a raguhoz és belekeverjük a tejfölt is. A lisztet kikeverjük egy kevés vízzel, és folyamatos kevergetés mellett ezt is a raguhoz öntjük. Ha alaposan felforrt, leszűrjük a húsos ragut és kissé átpasszírozzuk, hogy inkább száraz legyen, majd a mártást félretesszük.
A húsos töltelék alapját kevés visszamaradt lisztes sűrítővel megkötjük, hogy még szilárdabb legyen. Rövid hőkezelés után félretesszük, hogy kihűljön.
Hortobágyi gombóc megtöltése
Megfelezzük a tésztát és alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága 1 cm alatt legyen. Hat egyforma négyzetet vágunk a tésztából, majd a töltelékből hat kupacot helyezünk a tésztadarabok közepére. Felkapjuk a négyzetek négy sarkát, összenyomjuk, majd gombóccá gyúrjuk őket.
Bő, sós, forró vízbe tesszük a gombócokat, és miután ismét forr a főzővíz, elmozgatjuk őket, nehogy összeragadjanak. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még 6 percig főzzük.
Egy evőkanál kacsazsírt forrósítunk egy serpenyőben és ebbe szedjük a kifőtt gombócokat.
Közben a morzsát szárazon lepirítjuk, hozzákeverjük a maradék zsírt és megsózzuk. A megpirított gombócokat megforgatjuk a pirított morzsában, és a mártással együtt tálaljuk.
- Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a hortobágyi gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!