Hozzávalók
- 1 db nagy padlizsán, vagy 2 kisebb
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 szál angol zeller apró kockákra vágva
- 1 db kis sárgarépa apró kockákra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szelet bacon kockákra vágva
- 30 dkg darált pulykahús
- 2 dl passzírozott paradicsom (passata)
- 3 dl víz
- 1 mk őrölt rozmaring
- 1 mk szárított oregano
- 2 mk szárított kakukkfű
- 10 dkg bulgur
- 1 nagy marék friss bazsalikom
- reszelt sajt a padlizsán tetejére
Pulykával és bulgurral töltött padlizsán
Hozzávalók
- 1 db nagy padlizsán, vagy 2 kisebb
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 szál angol zeller apró kockákra vágva
- 1 db kis sárgarépa apró kockákra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szelet bacon kockákra vágva
- 30 dkg darált pulykahús
- 2 dl passzírozott paradicsom (passata)
- 3 dl víz
- 1 mk őrölt rozmaring
- 1 mk szárított oregano
- 2 mk szárított kakukkfű
- 10 dkg bulgur
- 1 nagy marék friss bazsalikom
- reszelt sajt a padlizsán tetejére
A padlizsán húsát kivájjuk és kockákra vágva, olívaolajon 4-5 perc alatt lepirítjuk – ha felszívta az olajat, újabb adagot adunk hozzá. Ezután félretesszük egy itatóspapírral bélelt tányérra. A hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a bacont, a sárgarépát, az angol zellert, majd a fokhagymát is. Hozzáadjuk a pulykahúst és hagyjuk, hogy kicsit lepiruljon, hozzáöntjük a paradicsompürét és a vizet, majd a fűszerekkel ízesítjük. 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a bulgurt és további 10 percig főzzük. Legvégül pedig beleforgatjuk a lepirított padlizsánt és beletépkedjük a friss bazsalikomot is. A padlizsánok belsejét sózzuk, borsozzuk, majd sóval és kb 0,5 dl olívaolajjal összetörünk 3-4 gerezd fokhagymát egy mozsárban és ezzel is bekenjük. Betöltjük a ragut, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon kb 20 perc alatt megsütjük.