Hozzávalók
A raguhoz
- 120 g füstölt szalonna
- 1 ek étolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt kömény
- 750 g csiperkegomba
- 150 ml tejszín
- 100 g tejföl
- 2 ek finomliszt
- só
A nokedlihez
- 2 db tojás
- 1 tk só
- kb. 300 ml víz
- 500 g finomliszt
A tálaláshoz
- tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Hozzávalók
A raguhoz
- 120 g füstölt szalonna
- 1 ek étolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt kömény
- 750 g csiperkegomba
- 150 ml tejszín
- 100 g tejföl
- 2 ek finomliszt
- só
A nokedlihez
- 2 db tojás
- 1 tk só
- kb. 300 ml víz
- 500 g finomliszt
A tálaláshoz
- tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
A gombás-tejfölös ragu első lépéseként a kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, rátesszük a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Míg pirul, félbevágjuk a paradicsomot és a paprikát, amik mehetnek is a hagymára pirulni.
A mártáshoz felteszünk forrni 1,5 liter vizet. Ebből egy keveset öntünk a hagymára is, majd ha forrni kezd, akkor mehet rá a pirospaprika, a bors, a kömény és megint kevés víz. Nagy fokozaton főzzük folyamatos vízpótlással és kevergetve legalább 40 percig.
A mosott, majd megszárított gombát is felvágjuk, a kisebbeket félbe, a többit pedig szeletekre. Serpenyőben, szárazon, só nélkül, magas fokozaton legalább 2 részletben megpirítjuk a gombát, majd félretesszük.
Ezalatt a hagymás alaphoz felhasználtuk a másfél liter víz kétharmadát. Hozzáöntjük a maradék kb. fél litert. Ha újra felforrt, a tejszínből, a tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával csomómentes habarást készítünk, és hőkiegyenlítéssel besűrítjük a hagymás alapot. Krémesre forraljuk, hozzáadjuk a gombát, kóstoljuk, és ha kell, ízesítjük sóval. 5-6 perc alatt kiforraljuk, folyamatosan alacsony fokozaton tartva a lángot.
A nokedlihez a tojást, a sót és a hideg vizet összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Gyorsan összedolgozzuk, és lobogó, sós vízbe szaggatjuk. A megfőtt nokedlit rászedjük a tejfölös gombára, és jól elkeverjük. Tálaláskor tejfölt kanalazunk rá, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
- Elkészítési idő: 80 perc
Ha tetszett a gombás-tejfölös nokedli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!