Hozzávalók
A pörkölthöz
- 100 g sertészsír
- ½ db paprika
- ½ db paradicsom
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 200 g hagyma
- só
- 2 ½ ek pirospaprika
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt bors
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 1 kg vaddisznólapocka
- 350 ml száraz vörösbor
- 250 g erdeigomba-mix vagy ördögszekérgomba
- 1 ek keményítő
A burgonyafánkhoz
- 600 g krumpli (tisztítva)
- só
- 10 g friss élesztő
- 100 g rétesliszt
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 2 marék mandula (szeletelt)
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
A pörkölthöz
- 100 g sertészsír
- ½ db paprika
- ½ db paradicsom
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 200 g hagyma
- só
- 2 ½ ek pirospaprika
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt bors
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 1 kg vaddisznólapocka
- 350 ml száraz vörösbor
- 250 g erdeigomba-mix vagy ördögszekérgomba
- 1 ek keményítő
A burgonyafánkhoz
- 600 g krumpli (tisztítva)
- só
- 10 g friss élesztő
- 100 g rétesliszt
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 2 marék mandula (szeletelt)
- bő olaj a sütéshez
A vaddisznópörkölt alapjához egy nagyobb lábasban felforrósítjuk a zsírt, majd elkezdjük pirítani a paprikát és a paradicsomot. Ha kezd barnulni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Sózzuk, és addig pirítjuk, amíg a hagyma kezd megkaramellizálódni.
Aláöntünk 50 ml vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, a borssal, és beletesszük a kakukkfűágakat is. Hamar elpárolódik ez a kevés víz, így most 200 ml-t öntünk alá, és addig főzzük az alapot, amíg teljesen visszapárolódik.
Rátesszük a nagyobb, kb. 4 cm-es kockákra vágott húst. Felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, kicsit rásózunk, és így pároljuk készre. Az elkészítési idő akár 2-2,5 óra is lehet, ez függ az állat korától, úgyhogy alkalmanként ellenőrizzük. A folyadék mennyiségét közben pótoljuk úgy, hogy éppen ellepje a húst.
A gombákat csak akkor daraboljuk, ha nagyobbak, majd száraz, forró serpenyőben, só nélkül készre pirítjuk. Mikor megpuhult a hús, hozzáadjuk a gombát is, a keményítőt elkeverjük 50 ml vízben, majd ezzel sűrítjük a vaddisznópörkölt szaftját.
A burgonyafánkhoz
Közben a burgonyát bő, sós vízben puhára főzzük, majd ha leszűrtük, azonnal átnyomjuk burgonyanyomón. Ha a krumpli langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, majd összekeverjük a kétfajta liszttel és a tojással, ízlés szerint megsózzuk, és 30-40 percig pihentetjük.
Mikor kellően fellazult a tészta szerkezete, az olajat felforrósítjuk a sütéshez. A mandulát egy lapos tálba szórjuk, majd az olajba mártott evőkanállal nagyobb méretű “galuskákat” formázunk a masszából, amit a mandulára teszünk, és óvatosan megforgatjuk benne.
150-160 fokos olajban kezdjük sütni, amit rögtön feltekerünk, hogy 170-180 fokosra melegedjen, és amikor a fánkok kívülről már kezdenek pirulni, visszavesszük az eredetire a hőmérsékletet, így vissza is hűl, mire sütjük a következő kört. A kész fánkokat rácsra vagy törlőpapírra szedjük, majd a vaddisznópörkölttel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 150 perc
Ha tetszett a vaddisznópörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Meg több brutális pörköltrecept:
Étcsokis marhapörkölt kakukkfüves nokedlivel