Street Kitchen Guide

Apizzávalmárbizonyított,mostolasztésztázótnyitottaMaradona-rajongópizzamester

Az Amore di Napoli után megnyílt az Amore’ – Pasta e Basta nevű hely, ami első blikkre egy olasz tésztázó, közelebbről megvizsgálva azonban egy kis trattoria, ahol egészen komoly ételekkel is találkozunk.

Az Amore di Napoli pizzériáról már írtunk, ugyanis nagyon szeretjük, amit csinálnak. A kis kék pizzéria – ami sokkal inkább egy gyorsbüfé, mint étterem – Tarr Ákos szerelemgyereke, és azon kevés helyek egyike, ahol összejön egymással a minőség és a mennyiség. Nemcsak nagyon jó pizzát süt, hanem sokfélét is: 28-fajta pizza készül ezen a kicsi helyen. 

basta e basta belső
A új tésztázó kissé steril lett, még be kell lakni (Fotó: Zele Timi)

Pizza után tészta: Amore' – Pasta e Basta

Pár év elteltével Ákos most úgy érezte, hogy tésztafronton is kipróbálja magát, és mivel egy sarokra a pizzériától pont megürült egy üzlethelyiség, lecsapott rá és meg is nyitotta az Amore’ – Pasta e Basta nevű tésztázót. Ákos itt a bőség zavarával küzd, annyi kedvenc olasz étele van, hogy végül korántsem csak tészták kerültek az étlapra, hanem rizottók, valamint húsos és halas fogások is, de emiatt még senki sem panaszkodott. 

Mint Ákos elmondta, egyre többen fedezik fel maguknak a helyet, bolognaiból már egy hatalmas kondér rotyogott éppen a tűzhelyen. Az étlap rendkívül sokszínű, de azért náluk is carbonarából és bolognaiból fogy a legtöbb, ezt a két olasz tésztát, úgy tűnik, már sosem fogja tudni legyőzi semmi. De azért ebből is kihozzák a legjobbat, a bolognai például nem spagettivel, hanem tagliatellével érkezik, ahogy azt kell. 

Ötféle friss tésztával dolgoznak, emellett többféle ravioli és házi gnocchi is kóstolható. Jó pont, hogy minden étel előttünk készül egy üvegfal mögött, maga a tészta viszont nem, erre ugyanis egyelőre nincs kapacitásuk, így a tészta alapok egy olasz beszállítótól érkeznek. 

pasta es basta carbonara
A híres carbonara (Fotó: Zele Timi)

Pasta e basta: szó szerint

Neki is álltam a tésztakínálat alapos tesztelésének: rögtön háromfélét kértem, mert több egyszerre nem fért belém. Utólag már bánom, hogy a leveseket és a salátákat ilyen elegánsan átugrottam, de majd a következő alkalommal ezekre is rátérek. Elsőként természetesen carbonarát rendeltem, ha már egyszer ez a legnépszerűbb. Ráadásul én is nagy carbonara-rajongó vagyok, így mindenképpen ki akartam próbálni. A carbonara mellett kikértem a hely egyik specialitását is, a lazaccal töltött fekete raviolit, ami rákraguval és friss petrezselyemmel érkezik (igen, ebben bőven van halféle 🙂). Harmadikként pedig egy saját tésztakreáció landolt az asztalon: olaszkolbászos, füstölt provolone sajtos orecchiette, ami Itália déli részeit hivatott megidézni. 

Olaszkolbászos, orecchiette
Olaszkolbászos orecchiette (Fotó: Zele Timi)

Nálam amúgy ez végzett a harmadik helyen, túlságosan sós volt a kolbász és a füstölt sajt együtt, a tészta pedig egy picit keményre sikerült (nem al dente, annál eggyel keményebb). De annak bizonyítékaként, hogy mennyire különbözőek az ízlések, gyorsan hangsúlyoznám is, hogy Timinek, aki velem jött tesztelni és fotózni, éppen ez a tészta lett a kedvence. 

A jó carbonara titka

Ezután átfordultam a carbonara spagettire, ami nálunk családi kedvenc, és hosszú évek alatt már tökélyre fejlesztettük a receptet. Természetesen csak fokhagymás olasz tokaszalonnát, azaz guancialét használunk a carbonarához, bár itthon nem mindig könnyű hozzájutni. De ne adjátok fel, hiszen fényévekkel finomabb, mint a bacon! A carbonara majdnem tökéletes: Ákos a guanciale alá még egy adag vajat is tesz, ettől nekem az étel egy kissé nehéz lett, de még így is messze kiemelkedik a budapesti mezőnyből. Ez a kissé krémesebb állag viszont alkalmassá teszi a fogást a kiszállításra is, mert még az utazás után sem szárad ki. Így ha valaki házhoz rendelné a carbonarát (amit nehezen értek, hiszen rém egyszerű otthon összedobni), annak az Amore’-t bátran ajánlom. Néha napi ajánlatban készítenek pisztáciás carbonarát is, arra mindenképpen csapjatok le!

amore lazacos tészta
(Fotó: Zele Timi)

Az abszolút kedvencem végül a lazacos fekete ravioli lett, amire ráadásul még rák is került. Alapvetően szeretem a tengeri herkentyűket és a halas dolgokat, de csak mértékkel, álmomban sem gondoltam volna, hogy pont egy rákos-halas tészta fog a legjobban ízleni, de ez egy egyedi, izgalmas recept. Nagyon bírtam és bátran ajánlom, főleg, hogy az ételekhez friss halat használnak, ami hetente kétszer érkezik.

pasta e basta
Ákos a pult mögött (Fotó: Zele Timi)

Gyorsan valami finomat

És bár a tészta nem annyira gyors műfaj, mint a pizza, azért még így is a viszonylag rövid idő alatt elkészíthető kaják közé tartozik, szóval nyugodtan térjetek be akkor is, ha csak kevés időtök van ebédelni vagy vacsorázni. Főleg, hogy ebédmenüt is kínálnak mindennap, amiben néhol magyaros fogások is megjelennek. A választék nagyon széles, a 26-féle tésztaétel között megtaláljátok az alapokat és specialitásokat is. Ráadásul emellé még néhány napi ajánlat is érkezik. Ha pedig valami kiadósabb dolgot próbálnátok, akkor saltimbocca marhahátszín és csirkemell is szerepel a kínálatban. Mindehhez fincsi házi limonádé, csapolt olasz sör és kellemes borkínálat párosul. A belső tér még kevésbé barátságos, egy pizzakemence a sarokban garantáltan sokat dobna a hangulaton. 😀 Addig is ott a hatalmas terasz a nyári estékre.

Amore’ – Pasta e Basta

Cím: 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 26-28.

Amore - Pasta e Basta
Amore - Pasta e Basta
1111 Karinthy Frigyes út 26-28.

Ha tetszett az Amore - Pasta e Basta tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!