Na, ilyenkor jön képbe a barack lefagyasztása. Mert a fagyasztó nem kérdez, csak elnyel. És ha jól csinálod, hónapokkal később is elő tudod venni azt az édes, napérlelte ízt, amit a nyár közepén annyira imádtál. Szóval ne dobd ki, inkább fagyaszd le! Elmondjuk, hogyan.
Hogyan kell lefagyasztani a barackot?
Először is, ne várd meg, amíg a ress barack már csak emlék – a puha, nyomódós, barnulós darabokat inkább lekvár formájában mentsd meg. A fagyasztáshoz a keményebb, de érett példányok a legjobbak. A folyamat pofonegyszerű, de van pár trükk, amitől nem lesz kásás vagy ízetlen a végeredmény.
Mosás és hámozás: A barack héja nem a barátod, ha fagyasztásról van szó. Egy gyors forrázás (1 perc forró víz, majd jeges fürdő) után könnyedén lehúzható.
Szeletelés: Félbevág, magot ki, szeletekre vág – úgy, ahogy neked praktikus.
Citromlé: Hogy ne barnuljon meg a barack, locsold meg egy kis citromlével. Egy citrom leve kb. 1 kg gyümölcshöz elég.
Előfagyasztás: Terítsd szét a szeleteket egy sütőpapíros tálcán, és tedd be a fagyasztóba 2-3 órára. Így nem fognak egymáshoz ragadni.
Áttöltés: Miután megfagytak, jöhetnek zacskóba vagy dobozba, jól lezárva. Ne felejtsd el felcímkézni (hidd el, hónapokkal később nem leszel biztos benne, hogy ez most sárgabarack vagy nektarin volt).
Barack fagyasztása télire
Most jön a lényeg: miért éri meg ezzel bíbelődni? Mert a barack fagyasztása télire egyenlő egy túlélési stratégiával. Egy hideg januári reggelen nincs annál jobb érzés, mint egy adag fagyasztott barackból készült süti vagy smoothie felett elmélkedni a nyárról. És igen, nem lesz pont olyan, mint frissen, de süteménybe vagy turmixba teljesen tökéletes.
A barack fagyasztása házilag ráadásul nulla adalékanyagot jelent. Nem lesz benne tartósítószer, nem csillog gyanús zselében. Csak a gyümölcs, amit te választottál, te vágtál, te fagyasztottál – egy kis gyümölcs-patriotizmus.
Barack lefagyasztása esetén mit ne csinálj?
Na de mit ne csinálj, ha már nekiláttál a barack lefagyasztásának? Először is: ne próbáld egészben fagyasztani. Elsőre praktikusnak tűnhet, de a valóságban csak egy kemény, kezelhetetlen baracklabdát kapsz, amit se szeletelni, se turmixolni nem lehet rendesen. A másik nagy hiba a citromlé kihagyása – ha ezt megspórolod, garantáltan barnulni fog a barack, és később nem lesz túl gusztusos.

Ne tömd túl a zacskót sem, mert abból csak egy nagy gyümölcsbeton lesz, amit szétcsapkodni sem tudsz majd. A textúra se lesz olyan, mint frissen – ezt érdemes előre elfogadni. A fagyasztott barack nem fog roppanni, viszont süteményekbe, turmixba így is tökéletes.
És végül: ne felejts el címkét írni a dobozra vagy zacskóra. Egy fagyott gyümölcshalmaz január közepén már nem biztos, hogy elárulja, ő most nektarin, kajszi vagy valami teljesen más volt nyáron.
Fagyasztóba vele, jövő télen majd megköszönöd!
A barack lefagyasztása nem atomfizika, csak egy kis előrelátás. Pár perc munka most, és hónapok múlva is lesz a reggelidben egy falatnyi nyár. Szóval ha már ott van előtted az a ládányi gyümölcs, ne stresszelj – hámozd, szeleteld és egy részét fagyaszd le!
Nyitókép: Shutterstock