Street Kitchen Guide

Végrevalakikomolyanvesziaszendvicsműfaját!Úgyhívják:Cheeky’sDeli

Van az a szendvics, amit anyukád csomagolt suliba: vajas zsömle, benne két szelet párizsi, néha egy karika uborka, a szalvéta beleragad, és mire előveszed, már összenyomódott a táskádban. A magyar szendvicskultúra kicsit ezen a nosztalgikus, de őszintén szólva elég szomorú tengelyen ragadt le.

Pedig van olyan hely, ahol a szendvics műfaja egészen más ligában játszik. Amerikában például tudják, hogy egy kenyér közé pakolt cucc lehet epikus is. Ott már rég felfedezték, hogy egy jól összerakott szendvics teljes értékű főfogás, élmény, sőt identitás. Van, aki pastramis, van, aki phillys, van, aki meatball-rajongó. És most végre Budapesten is van egy hely, ami ezt hozza: ez a Cheeky’s Deli.

cheekys-deli-91-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

Egy olyan szendvicsező, ahol nem sajnálják a húst, nem nyomnak mindenre jégsalátát, és ahol nem kell magyarázkodni, hogy miért kerül egy szendvics többe, mint máshol egy főétel. Mert ez nem egy szendvics. Ez A szendvics.

Szendvicsező egy fodrászszalon mellé? Miért is ne!

Bálint András és Pöltl Bence, a Cheeky nevű fodrászszalon tulajai egyszer csak azt találták mondani vendégüknek, Lukácsi Ákos séfnek (aki amúgy a MÁK, a 21 vagy a SHO Tihany konyháit is megjárta), hogy „figyu, nem kéne valami közöset csinálni?” A poénból valóság lett, és februárban meg is nyitott a Cheeky’s Deli a fodrászattal majdnem szemben.

cheekys-deli-87-scaled
Fotó: Vártás-Zele TImi

A környék amúgy is kezd mocorogni: ott a Dugattyús, a Hattori Hanzo Social Club, új arcok, új helyek, nyüzsi, de még nem hiperaktív. A Cheeky’s Deli pont passzol ebbe a mikrovilágba – nem harsány, de határozott. És ami a legfontosabb: hoz valamit, ami eddig nagyon hiányzott Budapestről. Egy valódi amerikai stílusú szendvicsezőt.

Nem fast food, hanem full flavor

Ákos az amerikai ízeken egy picit azért változtatott: itt a kenyér jófajta kovászos és a szomszédos MÁKI pékségből érkezik, az Angus marha a FARM-ról jön, a savanyított jalapenót és lila hagymát maga a séf készíti. Emellett még az olyan dolgokra is figyel, mint hogy a zöldségek, szószok és sajtok egy része is magyar kistermelőktől érkezzen. Ezekből a deli részlegen egyébként lehet is válogatni, ha valaki otthon folytatná a szendvicskalandot.

cheekys-deli-93-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

A hangulat közvetlen, a pult mögött ott serceg a vaslap, a hús sistereg, a kenyér pirul, tehát tényleg szinte minden előttünk készül. A háttérben pedig egy nagy tévéről duruzsol az amerikai klasszik R&B és hiphop – instant időutazás Brooklynba, csak BKV-bérlettel.

cheekys-deli-83-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

Cheeky’s Deli: ikonikus szendvicsek magyar újraértelmezésben

A kínálatban ott van a Philly cheesesteak, a chicken parmesan, és mindig jönnek havi különlegességek. Mi kezdésként a pastrami szendvicset kóstoltuk meg. Ez a New York-i delik királya, amit a zsidó bevándorlók vittek magukkal az USA-ba a 19. században. A Cheeky’s Deli verziójában brutál vastagon van szeletelve a marhaszegy, szaftos, de nem túl zsíros, a kovászos kenyér szépen egyben tartja, a mustár pedig határozottan odacsap. Mellé lehet csipegetni a savanyított lila hagymát és jalapenót, hogy egy kicsit lazítson a telt ízeken.

cheekys-deli-9-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

A Reuben szendvicsben a klasszikus verzió helyett itt marhanyelvet használnak, és ez jó döntés. Soha nem ettem még, és bár elsőre ódzkodtam a nyelvevés gondolatától, nagyon betalált. A textúra selymes, de van harapása, az íze füstös, intenzív. A káposzta vecsési – így van egy kis hazai csavar is benne –, az orosz dresszing pedig szépen lekerekíti az egészet.

cheekys-deli-62-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

A meatball sub az amerikai-olasz konyha egyik legismertebb hibridje. Itt Angus marhából készülnek a húsgolyók, nem szárazak, inkább puhák és szaftosak. A paradicsomszósz friss, kellemesen savanykás, nincs túltolva fűszerekkel. Az alján zöld pesztó ad egy kis kontrasztot, és a pékáru egy könnyű, laza szerkezetű szezámmagos bagett, így nem lesz nehéz az egész. Ilyen a tökéletes comfort food.

cheekys-deli-31-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

Kicsit elkanyarodunk Ázsia felé is, mivel van katsu szendvics. A katsu Japánban a rántott hús fogalmát jelenti, általában sertésből vagy csirkéből készül. Itt az utóbbit használják, méghozzá elég komoly szeletben. Az első reakció, hogy „ez mekkora már”, a második pedig az, hogy „de nem is nehéz”. A bunda ropogós, a hús belül elképesztően juicy. A sriracha aioli krémes-pikáns kombója nagyon jól passzol hozzá, és itt is érződik az egész szendvicsen, hogy arányosan van összerakva, nem csak összedobva.

cheekys-deli-12-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

Amerikában külön vallása van a mac & cheese-nek, így a szendvicseken túl muszáj volt ezt is kipróbálni. A Cheeky’s Deli verziója tisztességgel megidézi a klasszikus formát: tészta, vaj, tej, sajt (sok sajt!). Szép nagy adagban jön, igazi sajtlavina, de nem tapadós vagy ragacsos, inkább krémes és gazdag, amit a korábban már megismert savanyított zöldségek lazítanak egy picit.

cheekys-deli-25-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi

Augusztustól viszont már kisebb adagként, szendvics mellé kínálják, mert bár finom, amolyan kis kísérőként jobban csúszik.

Egy szendvics, amit nemcsak kézbe, hanem komolyan is lehet venni

A Cheeky’s Deli nem akar „trendi” lenni, és nem is akar mindenki kedvencévé válni. Egyszerűen csak jó szendvicseket csinálnak, jó alapanyagból, jó arányérzékkel. A hangulat laza, a kiszolgálás közvetlen, a kaja pedig olyan, hogy utána nehéz lesz újra beérni a sonkás-zsömlés nosztalgiával. Ez pont az a fajta hely, amitől a környék egy kicsit szerethetőbb lesz.

cheekys-deli-70-scaled
Fotó: Vártás-Zele Timi
Cheeky's deli
Cheeky's deli
Budapest, Margit körút 13, 1023 Magyarország

Ha tetszett a Cheeky's deli tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!