Gasztro

BezárBudapestegyiklegjobbédesstreetfoodhelye

Az egyik kedvenc helyünktől veszünk most búcsút, a Császármorzsától. Budapest egyik legeredetibb és legkedvesebb vendéglátóhelye volt, de most bezárnak.

Két barátnő,  Bezzeg Anita és Heltovics Éva nyitotta meg az ország első Császármorzsázóját négy évvel ezelőtt, egy régen dédelgetett álmukat valóra váltva. Az eredeti ötlet Évától származott, aki gyerekkorában nagyon irigyelte azokat a gyerekeket, akiknek a nagymamájuk császármorzsát csomagolt az osztálykirándulásra. 

csaszarmorzsa-portre-scaled
A két tulajdonos, Anita és Éva (Fotó: Kalas Györgyi)

Éva és Anita egyébként gyerekkori barátnők, együtt jártak általános iskolába és a műszaki egyetemre is. Éva építőmérnökként dolgozott, de a Covid-járvány alatt megszűnt a munkája, amit jelnek vett. Úgy érezte, itt az idő az éles váltásra, és most lehet megvalósítani a nagy tervet: egy császármorzsázót. A 11. kerületben, egykori egyetemük környékén találtak is egy kedves sarokhelyiséget, ami bár kicsi, de pont alkalmasnak tűnt a tervük megvalósítására. Az éttermet mi is rögtön leteszteltük, és itt írtunk róla. Mindenki legnagyobb örömére kétféle császármorzsát is készítettek, a magyar és az osztrák változatot. Négy év alatt tizenhárom tonna morzsát sütöttek meg együtt.

Augusztusban zár a Császármorzsa

A hely sikersztoriként indult, hatalmas törzsközönségük alakult ki. Nekünk is óriási kedvencünk lett a Császármorzsa, olyannyira, hogy a Street Kitchen Guide 2024-es számában édes street food kategóriában a harmadik helyet ítéltük nekik. Most pár év után mégis bezárásra kényszerülnek. A bezáráshoz főleg magánéleti okok vezettek: „Változott a környezetünk, a terveink, aztán most már ott tartunk, hogy Éváék egy hónap múlva elköltöznek. Szóval ezt a posztot nem lehet tovább halogatni” – írta a két tulajdonos a Facebookon.

Augusztusban tudtok még náluk morzsázni, sőt akciókkal is készülnek – ne hagyjátok ki az élményt! 

Nyitókép: Shutterstock